Nutella domowa, pyszna i zdrowa
Pyszna Nutella, która można jeść i nie martwić się o cukier i inne dziwne składniki ( E ) jak w tych ze sklepu.
Nie jest to dokładnie taki sam smak i konsystencja jak ta kupna, ale ta mi bardziej smakuje :)
Składniki:
● 260 g orzechów laskowych,
● 3-4 łyżki miodu,
● niepełna szklanka mleka,
● 4-5 łyżki kakao gorzkiego- nie kupujcie najtańszego, bo nie będzie takie smaczne
● 3-4 łyżki miodu,
● niepełna szklanka mleka,
● 4-5 łyżki kakao gorzkiego- nie kupujcie najtańszego, bo nie będzie takie smaczne
Skórka orzechów usuwamy, czyli orzechy pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C; po tym czasie wyciągamy i usuwamy z nich skórkę. Można rolować w papierze, ściereczce. Mi najlepiej szło po prostu w dłoniach. Uwaga gorące ;p
Oczyszczone orzechy rozdrabniam na gładką masę, można od razu wlać trochę mleka, to ułatwi rozdrabnianie. Im mocniej i dokładniej je zetrzemy, tym gładsza będzie Nutella.
Jak już orzechy będą utarte, dodajemy resztę składników i jeszcze chwilkę miksuję/rozdrabniam. Masa w lodówce stężeje. Taką masę przekładamy do słoiczków. Krem przechowujemy w lodówce.
Pyszna jest kanapka z Nutellą i truskawkami :) Robiłam też naleśniki z Nutellą i truskawkami <3 pyyycha
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz