Ziarna Inków z warzywami i kurczakiem
Jakiś czas temu wygrałam w konkursie super kpl kasz z firmy Monini 😊
Opakowanie 350g: ryż długoziarnisty,biała komosa ryżowa, amarantus i bulgur z łubinu. Stwierdziłam, że tak mało w tym opakowaniu. Jednak myliłam się, bo po ugotowaniu wychodzi na prawdę sporawo. A jak doda się inne składniki to mamy obiad na dwa dni dla 4 osób.
Składniki:
*opakowanie Rice&More z Monini -widziałam w Tesco i chyba w Piotrze i Pawle.
*Mrożonki:
-1op. mrożonki marchewki z groszkiem
-1op. fasolki żółtej
-1op. fasolki zielonej
*puszka kukurydzy
Dodatkowo:
*mięso z kurczaka
*mąka
*bułka tarta
*sól, pieprz
*jajka 2
*olej do smażenia
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Na talerzu rozbełtać jajka.
W misce wymieszać: mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz.
Maczać mięso w jajku, obtoczyć w mące i smażyć.
Po wyjęciu odkładać na ręcznik papierowy, żeby mięso od siąknęło z oleju.
Do dużego szybkowaru przełożyć mrożone warzywa, zalać wodą, osolić, zamknąć szybkowar.
Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć gaz na min. ustawić zegar na 3-4min. (w moim starym i nie całkiem szczelnym szybkowarze, gotuję dłużej. Dlatego pilnujcie, bo w szczelnym będzie pewnie krócej).
Po ugotowaniu warzyw, odcedzam wodę do miski- nie wylewamy!
Do średniego szybkowaru wsypać kaszę, zalać 1 litrem wody z ugotowanych warzyw. W razie potrzeby dolać zwykłej wody. Tak, żeby był ten litr płynu. I zamknąć szybkowar.
Zamiast wody z warzyw może być bulion.
Postawić szybkowar na dużym ogniu, od zagotowania zmniejszyć ogień do min. i ustawić zegar na 6min.
Nie otwieram szybkowaru, tylko zostawiam go do samodzielnego odparowania.
Po kilku min. dodaję kaszę do ugotowanych warzyw, doprawiam do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszam.
Pyszne i proste 😊
Możemy jeść samą kaszę z warzywami lub z dodatkiem mięsa.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz