Ziarna starożytne z pieczarkami i boczkiem
Tak jak wcześniej pisałam wygrałam 4 opakowania mieszanek ryżowo-kaszowych 😊 I tak stopniowo je wykorzystałam.
Najlepsze są z warzywami. Dzisiaj była już ostatnia paczuszka😞 czyli "Ziarna starożytne". Ryż brązowy,kasza gryczana, bulgur z pszenicy i kasza jaglana. Miałam też 1 torebkę kaszy jęczmiennej, więc też dodałam.
W sumie to danie jednogarnkowe :)
Składniki:
*1op. 350g mieszanki z Monini Ziarna starożytne lub inne 😉
*1 paczuszka 125g kaszy jęczmiennej
*3/4 szklanki suszonych warzyw
*1kg pieczarek
*2 cebule
*500g boczku wędzonego, gotowanego- chudego
*sól, pieprz
*olej
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do dużego szybkowaru. Osolić i delikatnie podlać olejem.
Po chwili pieczarki puszczą wodę, poddusić. Jak przestaną puszczać wodę, odlać cały płyn do miseczki. A pieczarki dalej podsmażać na oleju.
W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę. Dodaję do pieczarek.
Pieczarki z cebulą się podsmażają, a ja kroję boczek w kostkę i też dodaję do garnka.
W sumie to prawie koniec pracy nad obiadem 😊 Reszta zrobi się już prawie sama 😋
Do podsmażonych pieczarek z cebulą i boczkiem wsypuję wszystkie kasze oraz suszone warzywa.
Przelewam wodę z pieczarek do miarki. Wyszło mi 350ml aromatycznego płynu pieczarkowego.
Dolewam jeszcze wody do 1,3 litra i przelewam do szybkowaru. Mieszam wszystko, doprawiam solą, pieprzem i zamykam szybkowar.
Stawiam na dużym gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam gaz na min., ustawiam zegar na 7min.
Jak zegar zadzwoni to wyłączam gaz i zostawiam szybkowar, żeby sam przestygł.
Kasze w tym czasie dojdą i będą idealne.
Przed podaniem posypać świeżą natką.
Smacznego 😊
Najlepsze są z warzywami. Dzisiaj była już ostatnia paczuszka😞 czyli "Ziarna starożytne". Ryż brązowy,kasza gryczana, bulgur z pszenicy i kasza jaglana. Miałam też 1 torebkę kaszy jęczmiennej, więc też dodałam.
W sumie to danie jednogarnkowe :)
*1op. 350g mieszanki z Monini Ziarna starożytne lub inne 😉
*1 paczuszka 125g kaszy jęczmiennej
*3/4 szklanki suszonych warzyw
*1kg pieczarek
*2 cebule
*500g boczku wędzonego, gotowanego- chudego
*sól, pieprz
*olej
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do dużego szybkowaru. Osolić i delikatnie podlać olejem.
Po chwili pieczarki puszczą wodę, poddusić. Jak przestaną puszczać wodę, odlać cały płyn do miseczki. A pieczarki dalej podsmażać na oleju.
W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę. Dodaję do pieczarek.
Pieczarki z cebulą się podsmażają, a ja kroję boczek w kostkę i też dodaję do garnka.
Wszystko razem podsmażamy.
W sumie to prawie koniec pracy nad obiadem 😊 Reszta zrobi się już prawie sama 😋
Do podsmażonych pieczarek z cebulą i boczkiem wsypuję wszystkie kasze oraz suszone warzywa.
Przelewam wodę z pieczarek do miarki. Wyszło mi 350ml aromatycznego płynu pieczarkowego.
Dolewam jeszcze wody do 1,3 litra i przelewam do szybkowaru. Mieszam wszystko, doprawiam solą, pieprzem i zamykam szybkowar.
Stawiam na dużym gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam gaz na min., ustawiam zegar na 7min.
Jak zegar zadzwoni to wyłączam gaz i zostawiam szybkowar, żeby sam przestygł.
Kasze w tym czasie dojdą i będą idealne.
Przed podaniem posypać świeżą natką.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz