Pizza
Ciasto
*1 szklanka ciepłej wody,
*2 łyżki oleju,
*0,5 kg mąki,
*40g drożdży,
*0,5 łyżeczki cukru,
*1 łyżeczka soli ,
Ciasto wyrabia mi maszyna do chleba ;p hehehe Dodaję do maszyny w takiej kolejności jak jest podane.
Dla os. bez maszyny:
Drożdże rozpuścić z cukrem i wodą dodać 4 łyżki mąki , wymieszać i odstawić żeby trochę wyrosło, do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto rozłożyć na blachę-ja robię na tej czarnej, płaskiej co są w piekarniku jak się kupuje :) Podsypuję mąką i ręcznie rozkładam. Brzegi zostawiam ciut grubsze.
Nałożyć sos pomidorowy, a na to farsz. U mnie pieczarki-jeśli mam takie starsze i są suche to już nie podsmażam, ale świeże radzę podsmażyć na patelni, bo puszczają bardzo dużo wody i pizza jest wodnita ;/
(21 września 2013) Ostatnio idę zupełnie na łatwiznę i zamiast podsmażyć wkładam do mikrofalówki 350st. ok 4min. Wylewam wodę i pieczarki gotowe :) hehehe
Cebula pokrojona w cienkie plasterki, czerwona papryka, pokrojone oliwki (my uwielbiamy, łącznie z Gabi) salami i dużo startego żółtego sera :)
Do nagrzanego piekarnika-termoobieg.
(21 września 2013) Termoobieg mi się popsuł i nie dopieka, dlatego dzisiaj wypróbowałam na grzałka górna i dolna + termoobieg i wyszło jeszcze lepsze. Bo ciasto od spodu delikatnie chrupiące. Tak więc teraz tylko tak będę piekła :)
ok 20-25 min w temperaturze 180st. :)
SMACZNEGO :)
*1 szklanka ciepłej wody,
*2 łyżki oleju,
*0,5 kg mąki,
*40g drożdży,
*0,5 łyżeczki cukru,
*1 łyżeczka soli ,
Ciasto wyrabia mi maszyna do chleba ;p hehehe Dodaję do maszyny w takiej kolejności jak jest podane.
Dla os. bez maszyny:
Drożdże rozpuścić z cukrem i wodą dodać 4 łyżki mąki , wymieszać i odstawić żeby trochę wyrosło, do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto rozłożyć na blachę-ja robię na tej czarnej, płaskiej co są w piekarniku jak się kupuje :) Podsypuję mąką i ręcznie rozkładam. Brzegi zostawiam ciut grubsze.
Nałożyć sos pomidorowy, a na to farsz. U mnie pieczarki-jeśli mam takie starsze i są suche to już nie podsmażam, ale świeże radzę podsmażyć na patelni, bo puszczają bardzo dużo wody i pizza jest wodnita ;/
(21 września 2013) Ostatnio idę zupełnie na łatwiznę i zamiast podsmażyć wkładam do mikrofalówki 350st. ok 4min. Wylewam wodę i pieczarki gotowe :) hehehe
Cebula pokrojona w cienkie plasterki, czerwona papryka, pokrojone oliwki (my uwielbiamy, łącznie z Gabi) salami i dużo startego żółtego sera :)
Do nagrzanego piekarnika-termoobieg.
(21 września 2013) Termoobieg mi się popsuł i nie dopieka, dlatego dzisiaj wypróbowałam na grzałka górna i dolna + termoobieg i wyszło jeszcze lepsze. Bo ciasto od spodu delikatnie chrupiące. Tak więc teraz tylko tak będę piekła :)
ok 20-25 min w temperaturze 180st. :)
SMACZNEGO :)
14 luty 2013 Wersja Walentynkowa
Nareszci mozna dodawac komentarze:)
OdpowiedzUsuńNie uwierzysz, a ja wlasnie dzis na oboiad pizze mialam robic, kupilam drozdze swieze, bo z suchych nie lubie i jakos mi nie wychodzi. Ksztalt serca, Maz sie ucieszy:)Dzis juz mial duzo serc:)
Caluski
Kreska
widzisz Oluś, wspaniałe umysły :) hahaha
Usuń