Krokiety ziemniaczane nadziewane serem, parówką i pieczarkami
Od soboty i niedzieli zostało mi ugotowanych ziemniaków. I tak sobie pomyślałam o krokietach, których daaaawno nie robiłam. Łooo będzie z 4 lata :) hahahaha Dobry, tani i pyszny obiad :)
Jest trochę paprania...ale za to na 3 dni spokoju ;) Można zrobić z połowy porcji.
Wyszło mi 16 wielkich krokietów-obiad na 2-3 dni mam z głowy ;p hehehehe
Ciasto:
*1,5 kg gotowanych ziemniaków
*270 g mąki pszennej
*koperek
*2 jajka
*sól
Nadzienie:
*1 duża cebula
*6-8 parówek lub mięso mielone, albo kurczak
*pieczarki ok 300g
*starty żółty ser ok 300-400g
*sól, pieprz,
Dodatkowo:
*bułka tarta,
*3 jaja
*olej do smażenia
*mąka
Cebulę posiekać w drobna kostkę, podsmażyć na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
Parówki, pieczarki pokroić w plasterki lub kostkę, też podsmażyć i odstawić.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu. W razie czego doprawić. np. ziołami :) Jak kto lubi.
Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmiksować.
Dodać mąki i jajka, koperek, sól zagnieść ciasto lub zmiksować. W razie czego dodać jeszcze mąki.
Nabierać dużą porcję masy ziemniaczanej i rozpłaszczyć ją na dłoni, a na środek nałożyć czubatą łyżkę dużo farszu.
Zaklejać i formować podłużne krokiety. Najlepiej wychodzi jak się robi podobnie do pierogów. Tyle tylko, że są dużo większe ;)
Obtaczać w jajku, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, podawać z jakąś słodką surówką lub sosami.
Pyyycha :)
Jest trochę paprania...ale za to na 3 dni spokoju ;) Można zrobić z połowy porcji.
Wyszło mi 16 wielkich krokietów-obiad na 2-3 dni mam z głowy ;p hehehehe
Ciasto:
*1,5 kg gotowanych ziemniaków
*270 g mąki pszennej
*koperek
*2 jajka
*sól
Nadzienie:
*1 duża cebula
*6-8 parówek lub mięso mielone, albo kurczak
*pieczarki ok 300g
*starty żółty ser ok 300-400g
*sól, pieprz,
Dodatkowo:
*bułka tarta,
*3 jaja
*olej do smażenia
*mąka
Cebulę posiekać w drobna kostkę, podsmażyć na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
Parówki, pieczarki pokroić w plasterki lub kostkę, też podsmażyć i odstawić.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu. W razie czego doprawić. np. ziołami :) Jak kto lubi.
Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmiksować.
Dodać mąki i jajka, koperek, sól zagnieść ciasto lub zmiksować. W razie czego dodać jeszcze mąki.
Nabierać dużą porcję masy ziemniaczanej i rozpłaszczyć ją na dłoni, a na środek nałożyć czubatą łyżkę dużo farszu.
Zaklejać i formować podłużne krokiety. Najlepiej wychodzi jak się robi podobnie do pierogów. Tyle tylko, że są dużo większe ;)
Obtaczać w jajku, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, podawać z jakąś słodką surówką lub sosami.
Pyyycha :)
Komentarze
Prześlij komentarz