Indyk w sosie grzybowym, kaszą gryczaną i gotowaną marchewką
Pyszny, zwykły obiadek
*mięso z indyka
*zioła z mojego ogródka :) rozmaryn, estrogen, majeranek, bazylia, oregano, hyzop
*natka od pietruszki
*koperek
*mąka
*oliwa
*czosnek
*cebula
*liście laurowe
*suszone grzyby
*sól, pieprz
*marchew
*masło
*kasza gryczana
Na mięsie ugotować wywar z ziołami,czosnkiem,grzybami (garść), sól, pieprz, pokrojoną cebulą i liśćmi laurowymi. Jak mięso będzie miękkie zabieramy się za zrobienie sosu.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać sporo mąki (ja na duży garnek dodałam z 1,5-2 szklanki). Podsmażać, aż mąka się zarumieni.
Przerzucam wszystko do dużej miski, dodaję zimnej wody i miksuję. Ciągle miksując dodaję ok 2-3 szkl gotującego się wywaru mięsnego. Miksuję aż nie będzie grudek. W razie czego dodać więcej wywaru.
Wlać do wywaru. Miksując lub szybko mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Zagotować, dodać koperek, pokrojoną natkę od pietruszki.
Spróbować i w razie czego doprawić solą i pieprzem :)
Marchewka:
Obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wody- o połowę mniej niż jest marchewki. Dodać soli i cukru.
Gotować pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając.
Jak marchew będzie miękka dodać tak sporawo masła. Nie margaryny! Spróbować i w razie czego doprawić solą i cukrem.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
*mięso z indyka
*zioła z mojego ogródka :) rozmaryn, estrogen, majeranek, bazylia, oregano, hyzop
*natka od pietruszki
*koperek
*mąka
*oliwa
*czosnek
*cebula
*liście laurowe
*suszone grzyby
*sól, pieprz
*marchew
*masło
*kasza gryczana
Na mięsie ugotować wywar z ziołami,czosnkiem,grzybami (garść), sól, pieprz, pokrojoną cebulą i liśćmi laurowymi. Jak mięso będzie miękkie zabieramy się za zrobienie sosu.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać sporo mąki (ja na duży garnek dodałam z 1,5-2 szklanki). Podsmażać, aż mąka się zarumieni.
Przerzucam wszystko do dużej miski, dodaję zimnej wody i miksuję. Ciągle miksując dodaję ok 2-3 szkl gotującego się wywaru mięsnego. Miksuję aż nie będzie grudek. W razie czego dodać więcej wywaru.
Wlać do wywaru. Miksując lub szybko mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Zagotować, dodać koperek, pokrojoną natkę od pietruszki.
Spróbować i w razie czego doprawić solą i pieprzem :)
Marchewka:
Obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wody- o połowę mniej niż jest marchewki. Dodać soli i cukru.
Gotować pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając.
Jak marchew będzie miękka dodać tak sporawo masła. Nie margaryny! Spróbować i w razie czego doprawić solą i cukrem.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz