sobota, 31 sierpnia 2013

Indyk w sosie grzybowym, kaszą gryczaną i gotowaną marchewką

Pyszny, zwykły obiadek

*mięso z indyka
*zioła z mojego ogródka :)  rozmaryn, estrogen, majeranek, bazylia, oregano, hyzop
*natka od pietruszki
*koperek
*mąka
*oliwa
*czosnek
*cebula
*liście laurowe
*suszone grzyby
*sól, pieprz

*marchew
*masło
*kasza gryczana


Na mięsie ugotować wywar z ziołami,czosnkiem,grzybami (garść), sól, pieprz, pokrojoną cebulą i liśćmi laurowymi. Jak mięso będzie miękkie zabieramy się za zrobienie sosu.

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać sporo mąki (ja na duży garnek dodałam z 1,5-2 szklanki). Podsmażać, aż mąka się zarumieni.

Przerzucam wszystko do dużej miski, dodaję zimnej wody i miksuję. Ciągle miksując dodaję ok 2-3 szkl gotującego się wywaru mięsnego. Miksuję aż nie będzie grudek. W razie czego dodać więcej wywaru.

Wlać do wywaru. Miksując lub szybko mieszając żeby nie zrobiły się grudki.

Zagotować, dodać koperek, pokrojoną natkę od pietruszki.

Spróbować i w razie czego doprawić solą i pieprzem :)

Marchewka:
Obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wody- o połowę mniej niż jest marchewki. Dodać soli i cukru.

Gotować pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając.

Jak marchew będzie miękka dodać tak sporawo masła. Nie margaryny! Spróbować i w razie czego doprawić solą i cukrem.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz