czwartek, 28 listopada 2013

Gulasz meksykański

Nie mam co wymyślać na obiady. Ile można robić zupy, smażonego kurczaka, spaghetti?!

Składniki cz1.
* 1 puszka fasolki czerwonej
* 1 puszka fasolki białej
* 1 puszka groszku zielonego
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 1 puszka duża kukurydzy lub 2 małe
* 1 średni koncentrat
* 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paski lub w kostkę
 *  ok 0,5 kg piersi z kurczaka lub gulaszowego drobiowego- pokroić w kostkę i podsmażyć.

Składniki cz.2
* porcja rosołowa
* czosnek
* cebula
*Sól, pieprz, papryka, chili, bazylia, oregano,liście laurowe

Dodatkowo:
*ryż

Ze składników cz.2 ugotować wywar. Najlepiej porcję pokroić na małe części, żeby nie lać dużo wody. Bo pamiętajmy, że wszystkie puszki mają w sobie już wodę, więc może być za rzadkie.Zawsze lepiej dolać ciut wody. Jeśli wyjdzie za rzadkie to po prostu odgotować troszkę :)

Jak już porcja będzie prawie miękka dodać składniki z cz.1. Poza koncentratem, bo jego na sam koniec gdy wszystko będzie miękkie.

Ryż na sypko:

W między czasie ugotować ryż na sypko. Ryż dokładnie płuczemy. Wlewamy wody w proporcji 1 porcja ryżu i 1,5-2 porcje wody. Czyli np. 100g ryżu + 150-200ml wody. Dodać sól i troszkę oliwy lub oleju.

Zakryć pokrywką i zagotować na dużym ogniu,  mieszać co jakiś czas. Zmniejszyć gaz i od zagotowania trzymać na gazie jeszcze z 5-6min. Wyłączyć gaz. Zamieszać, przykryć pokrywką i zostawić. Po kilku min. zajrzeć, zamieszać i gotowe :) Pamiętajcie, żeby gotowało się w sumie max 15-20min! Bo inaczej wyjdzie papka.

SMACZNEGO :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz