czwartek, 28 listopada 2013

Kapuśniak z prażuchami i zasmażką

Dawno nie robiłam. Na prawdę bardzo dawno, bo z rok temu. Jak nie więcej :) Wyszedł pyszny :)

Ja zawsze robię na 2-3 dni, więc jakby co to zmniejszyć o połowę porcje.


zdj.później

Składniki cz.1
* 0,5kg kiszonej kapusty -pokroić
* włoszczyzna w paski- mrożonka
*300g żeberek
*200-300g wędzonych kości
*2 tylne ćwiartki od kurczaka lub inna część, byle było mięsa. Bo wyjdzie woda.
*400-500g kiełbasy, mocno podwędzanej-pokroić w plasterki i podsmażyć
*sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, liście laurowe
*ziemniaki z 6szt średnich- obrać i pokroić w kostkę


Składniki cz.2
*2 kg ziemniaków
*sól
*400g boczku wędzonego,gotowanego lub wędzonego, surowego i ugotować na nim zupę.
*ok 400-500g mąki
*duża cebula
*2-3 łyżki smalcu

Ze składników w cz. 1: mięso i przyprawy ugotować. Jak będą prawie miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.

Gdy ziemniaki się prawie ugotują dodaję pokrojoną kapustę. Spróbować czy nie jest za kwaśna. Moja była idealna i nie płukałam.

Dodać podsmażoną kiełbasę.

Zupa ugotowana jak wszystkie składniki są miękkie :)

 Ze składników w cz. 2: ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Nie wyłączać gazu, ty i odcedzić, ALE zostawić troszkę wody. Czy ja wiem ile..może z 1/3. Zawsze na oko robię ;)  Dodać mąkę. Można na początek z 400g i na 3 min zakryć pokrywką. Odstawić z gazu i ubijać, aż nie będzie grudek i mąki. Jeśli będzie za rzadkie dodać po troszku mąki.

Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu.

Naszykować większą patelkę. Polać troszkę zasmażką.

Nabierać dużą łyżką ziemniaki i kłaść na patelkę, Jak nie będzie już miejsca znowu polać zasmażką i kolejna warstwa ziemniaków. Na koniec polać wszystkie ziemniaki zasmażką.

Na drugi dzień można odsmażyć prażuchy lub odgrzać w mikrofalówce :)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz