środa, 4 marca 2015

Kremowa zupa z kurczaka z ryżem

Jeżeli ktoś lubi potrawkę z kurczaka z ryżem to ta zupa będzie mu smakowała :)

Składniki
  • *2 szklanki ryżu 
  • *1 posiekanych cebula 
  • *1 op. włoszczyzny w paski- mrożonka
  • *1 ząbek czosnku
  • *0,5kg kurczaka np. nogi czy same pałeczki 
  • *1 łyżeczka suszonego tymianku, majeranku, szałwii i rozmarynu
  • *sól i pieprz czarny świeżo mielony
  • *1,5 szklanki mleka
  • *1 duży jogurt naturalny lub śmietana
Przygotowanie ryżu według wskazówek podanych na opakowaniu.
Podsmażamy cebulę około 4 minut, dodając w czosnku w trakcie ostatnich 30 sekund.

Z pałeczek, włoszczyzny i przypraw ugotować rosół (w szybkowarze od zagotowania +15min).

Po ugotowaniu bulionu wyciągnąć mięso, żeby chwilkę przestygło.

Do bulionu dodać tymianek, majeranek, szałwia, rozmaryn i doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Kurczaka rozdrabniać na małe kawałki. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać kurczaka do zupy.

Roztopić na patelni masło dodaj mąkę i podsmażyć z 2-3minut, stale mieszając. 

Energicznie mieszając, powoli wlać na patelnię mleko i jogurt (lub śmietanę), stale mieszając, aż zgęstnieje. 

Dodać mieszankę mleka do zupy i gotować w garnku około 5 minut. To jest zupa, a nie potrawka, więc nie może być bardzo gęsta :) W razie czego dodać wody.

Na sam koniec dodać posiekany koperek.

Podawać z ryżem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz