Kremowa zupa z kurczaka z ryżem
- *2 szklanki ryżu
- *1 posiekanych cebula
- *1 op. włoszczyzny w paski- mrożonka
- *1 ząbek czosnku
- *0,5kg kurczaka np. nogi czy same pałeczki
- *1 łyżeczka suszonego tymianku, majeranku, szałwii i rozmarynu
- *sól i pieprz czarny świeżo mielony
- *1,5 szklanki mleka
- *1 duży jogurt naturalny lub śmietana
Przygotowanie ryżu według wskazówek podanych na opakowaniu.
Podsmażamy cebulę około 4 minut, dodając w czosnku w trakcie ostatnich 30 sekund.
Z pałeczek, włoszczyzny i przypraw ugotować rosół (w szybkowarze od zagotowania +15min).
Po ugotowaniu bulionu wyciągnąć mięso, żeby chwilkę przestygło.
Do bulionu dodać tymianek, majeranek, szałwia, rozmaryn i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka rozdrabniać na małe kawałki. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać kurczaka do zupy.
Z pałeczek, włoszczyzny i przypraw ugotować rosół (w szybkowarze od zagotowania +15min).
Po ugotowaniu bulionu wyciągnąć mięso, żeby chwilkę przestygło.
Do bulionu dodać tymianek, majeranek, szałwia, rozmaryn i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka rozdrabniać na małe kawałki. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać kurczaka do zupy.
Roztopić na patelni masło dodaj mąkę i podsmażyć z 2-3minut, stale mieszając.
Energicznie mieszając, powoli wlać na patelnię mleko i jogurt (lub śmietanę), stale mieszając, aż zgęstnieje.
Dodać mieszankę mleka do zupy i gotować w garnku około 5 minut. To jest zupa, a nie potrawka, więc nie może być bardzo gęsta :) W razie czego dodać wody.
Na sam koniec dodać posiekany koperek.
Podawać z ryżem.
Smacznego :)
Energicznie mieszając, powoli wlać na patelnię mleko i jogurt (lub śmietanę), stale mieszając, aż zgęstnieje.
Dodać mieszankę mleka do zupy i gotować w garnku około 5 minut. To jest zupa, a nie potrawka, więc nie może być bardzo gęsta :) W razie czego dodać wody.
Na sam koniec dodać posiekany koperek.
Podawać z ryżem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz