środa, 11 marca 2015

Zupa lasagne

Lubicie lasagne? Pewnie, że tak :) Chyba mało jest osób, które nie lubią lasagne :) Także u mnie zupa lasagne była strzałem w 10, bo  uwielbiają oryginał.

Składniki:

*2 łyżki oliwy z oliwek 
*1 kg chude mielonego
*1 duża cebula pokrojone w kostkę 
*3 - 5 ząbków czosnku
*3l bulionu z kurczaka lub rosół z dnia poprzedniego :)
*1 puszka pomidorów krojonych
*1 koncentrat pomidorowy
*3/4 łyżeczki suszonej bazylii
*3/4 łyżeczki suszonego oregano
*1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
*1/2 łyżeczki suszonego tymianku
*1 pęczek świeżej natki pietruszki
*sól i świeżo zmielony czarny pieprz
*makaron lasagne 8, podzielone na kawałki wielkości kęsa 
*2szkl sera startego+1szkl do posypania na talerzu

Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek w garnku na średnim ogniu i podsmażyć mielone, doprawić solą i pieprzem

Wylać większość tłuszczu z wołowiny i przełożyć do większego garnka.

Podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek 30 sekund przed końcem smażenia cebuli. Przełożyć do mięsa.

Przygotować bulion i przelać do mięsa, dodać pokrojone w kostkę pomidory, starty żółty ser, koncentrat pomidorowy, bazylia, oregano, rozmaryn, nasion kopru, tymianku, natki pietruszki i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średnio-niski, przykryć i gotować na wolnym ogniu 20 minut.
W międzyczasie przygotować makaron lasagne: połamać na wielkość kęsa (przypominam, że każdy kawałek dość sporo zwiększy objętość) i ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu. Po ugotowaniu zlać 1 szklankę wody z gotowanego makaronu. 
Ugotowany makaron przełożyć do zupy wraz z 1 szklanką wody "makaronowej". Jeżeli zupa jest za gęsta dolać albo wody lub jeszcze bulionu czy rosołu. 
Przed podaniem posypać zupę sporą ilością sera i posiekaną natką pietruszki (można pomóc serowi w roztopieniu się i włożyć talerz zupy do kuchenki mikrofalowej. Albo po prostu wymieszać w bardzo gorącej zupy i powinien dobrze roztopić).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz