niedziela, 1 stycznia 2017

Gulasz z szynki z warzywami

Oczywiście jak każdy gulasz ten też jest pyszny 😉 Nie wiem dlaczego, ale u mnie gulasze i wszystkie tego typu obiady są zawsze nr.1.

Składniki:
*1 kg szynki
*300g pieczarek
*1 czerwona papryka
*1 żółta papryka
*200g boczku
*1 puszka kukurydzy
*2 puszki krojonych pomidorów
*1op marchewki z groszkiem- mrożonka
*czerwone wino
*czerwona cebula
*4 ząbki czosnku
*sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, papryka ostra, papryka słodka, 
*duża garść suszonych warzyw

*ok 1szkl wody
*natka pietruszki

Dodatkowo:
*chleb, bułka lub ziemniaki


Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Można na patelni, a można w szybkowarze, bo i tak będziemy to jeszcze gotować. 
Po podsmażeniu dolać połowę wina, wodę, wszystkie przyprawy i czosnek. Majeranku nie żałować :) Zamknąć szybkowar i od zagotowania +20-30min. Mój szybkowar jest już stary i nie tak szczelny, więc muszę gotować te kilka minut dłużej.

 Teraz kroimy pieczarki w plasterki i podsmażamy, jak już przestaną puszczać wodę dodać pokrojony w kostkę boczek, cebulę i obie papryki. Podsmażamy aż papryka będzie miękka.

Mięso już nam się ugotowało. Czosnek który dodaliśmy do mięsa rozgniatamy.

Możemy zrobić wersję z ziemniakami. W tedy pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do mięsa. I dopiero po ugotowaniu się ziemniaków dodajemy kukurydzę, marchew z groszkiem i pomidory.

Ja robiłam bez ziemniaków tak więc. do mięsa dodajemy resztę składników: kukurydzę, pomidory i marchewkę z groszkiem.

Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze z 5-10min. Na prawdę chwilkę.

Gulasz wygląda kolorowo i pachnie rewelacyjnie! Mamy jesień, a raczej początki zimy i pogoda taka sobie. Więc tak kolorowe danie od razu poprawia humor!

Już na talerzu posypać natką od pietruszki i podawać z pieczywem lub z ziemniakami. 
Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz