sobota, 18 stycznia 2014

Babka cytrynowa na oleju

Babka pyszna, ale robię z 1,5 porcji. Dlatego, że robię w długim korytku. Z jednej porcji będzie idealnie na formę do babek-dużą.

zdj. później jak zrobię 

Składniki:
*6 jaj,
*szklanka cukru,
*szklanka krupczatki,
*0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
*szklanka oleju,
*łyżeczka proszku do pieczenia,
*sok z cytryny


Do jajek wsypać cukier i ubijam na parze do czasu ogrzania.

Potem dodaj przesypując przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję olej i na koniec sok z cytryny.

Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą:

Polewa cytrynowa:

10 dag miękkiego masła zmiksuj mikserem elektrycznym z 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego i 2,5-3 szklankami cukru pudru.

albo lukrem:

Lukier cytrynowy

*2-3 łyżki soku z cytryny
*1 szklanka cukru pudru

Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Całość miksować na gładką masę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz