Babka cytrynowa na oleju
Babka pyszna, ale robię z 1,5 porcji. Dlatego, że robię w długim korytku. Z jednej porcji będzie idealnie na formę do babek-dużą.
zdj. później jak zrobię
Składniki:
*6 jaj,
*szklanka cukru,
*szklanka krupczatki,
*0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
*szklanka oleju,
*łyżeczka proszku do pieczenia,
*sok z cytryny
Do jajek wsypać cukier i ubijam na parze do czasu ogrzania.
Potem dodaj przesypując przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję olej i na koniec sok z cytryny.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą:
Polewa cytrynowa:
10 dag miękkiego masła zmiksuj mikserem elektrycznym z 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego i 2,5-3 szklankami cukru pudru.
albo lukrem:
Lukier cytrynowy
*2-3 łyżki soku z cytryny
*1 szklanka cukru pudru
Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Całość miksować na gładką masę.
Smacznego :)
zdj. później jak zrobię
Składniki:
*6 jaj,
*szklanka cukru,
*szklanka krupczatki,
*0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
*szklanka oleju,
*łyżeczka proszku do pieczenia,
*sok z cytryny
Do jajek wsypać cukier i ubijam na parze do czasu ogrzania.
Potem dodaj przesypując przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję olej i na koniec sok z cytryny.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą:
Polewa cytrynowa:
10 dag miękkiego masła zmiksuj mikserem elektrycznym z 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego i 2,5-3 szklankami cukru pudru.
albo lukrem:
Lukier cytrynowy
*2-3 łyżki soku z cytryny
*1 szklanka cukru pudru
Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Całość miksować na gładką masę.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz