Ciasto winogronowe z migdałami
Co za zapach i smak...niebo!!!
Tortownica mi się popsuła i jestem zmuszona piec w średniej prostokątnej blaszce.
Składniki:
*6 jajka
*2,5 szklanki cukru
*1 łyżka mleka
*15 łyżek roztopionego masła- prawie pół szkl
*3/4 szklanki oliwy
*1 aromat waniliowy
*2,5 szklanki mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*3 szczypty soli
*3/4 szklanki zmielonych migdałów
*skórka z 1 cytryny
*2 szkl winogron
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, roztopione masło, oliwę i aromat waniliowy ciągle ucierając.
Dodajemy mąkę z proszkiem, solą, migdałami, skórką z limonki.
Smarujemy blachę masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę.
Na wierzch układamy połowę winogron. Pieczemy 15 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika układamy pozostałe winogrona, posypujemy resztą migdałów i pieczemy jeszcze 20-25 minut na złoty kolor.
Tortownica mi się popsuła i jestem zmuszona piec w średniej prostokątnej blaszce.
Składniki:
*6 jajka
*2,5 szklanki cukru
*1 łyżka mleka
*15 łyżek roztopionego masła- prawie pół szkl
*3/4 szklanki oliwy
*1 aromat waniliowy
*2,5 szklanki mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*3 szczypty soli
*3/4 szklanki zmielonych migdałów
*skórka z 1 cytryny
*2 szkl winogron
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, roztopione masło, oliwę i aromat waniliowy ciągle ucierając.
Dodajemy mąkę z proszkiem, solą, migdałami, skórką z limonki.
Smarujemy blachę masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę.
Na wierzch układamy połowę winogron. Pieczemy 15 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika układamy pozostałe winogrona, posypujemy resztą migdałów i pieczemy jeszcze 20-25 minut na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz