wtorek, 12 maja 2015

Wieprzowina z sosem barbecue

Tylko 3 składniki do wilgotnej i aromatycznej wieprzowiny :)


Składniki:

*1-1,5kg łopatki wieprzowej, schabu...co kto lubi i ma :)
*1 puszka ciemnego piwa korzennego
*1 butelka czerwonego wina półwytrawnego
*sos barbecue





Sos barbecue 

*oliwa z oliwek,
*czosnek,
*cebula,
*500 g przecieru pomidorowego,
*2 łyżki octu z czerwonego wina,
*2 łyżki brązowego cukru,
*1 łyżka sosu sojowego,
*pieprz cayenne,
*musztarda
*świeżo mielony pieprz

Przygotowując sos barbecue rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy i podsmaż w niej posiekaną drobno cebulę i 3 zmiażdżone ząbki czosnku.

Dodaj do tego przecier pomidorowy, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier i sos sojowy.
 Dopraw 1 łyżeczką pieprzu Cayenne, 1 łyżeczką musztardy i świeżo zmielonym pieprzem. Całość duś przez 25 minut często mieszając.

Mięso włożyć do garnka (np.szybkowar) zalać puszką piwa i połową wina. 

Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5-6 godzin lub do momentu kawałki wieprzowiny łatwo widelcem. W szybkowarze wyjdzie krócej bo ok 3h.

Jak wieprzowina jest gotowa, wyciągnąć z sosu piwno-winnego :)

Mięso  rozdrobnić na kawałki i dodać do niego sos barbecue i wymieszać.

Podawać z bułkami....


lub z ziemniakami.

 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz