Wieprzowina z sosem barbecue
Tylko 3 składniki do wilgotnej i aromatycznej wieprzowiny :)
Składniki:
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5-6 godzin lub do momentu kawałki wieprzowiny łatwo widelcem. W szybkowarze wyjdzie krócej bo ok 3h.
Jak wieprzowina jest gotowa, wyciągnąć z sosu piwno-winnego :)
Mięso rozdrobnić na kawałki i dodać do niego sos barbecue i wymieszać.
Podawać z bułkami....
lub z ziemniakami.
Smacznego :)
Składniki:
- *1-1,5kg łopatki wieprzowej, schabu...co kto lubi i ma :) *1 puszka ciemnego piwa korzennego
*1 butelka czerwonego wina półwytrawnego
*sos barbecue
- Sos barbecue
*oliwa z oliwek,
*czosnek,
*cebula,
*500 g przecieru pomidorowego,
*2 łyżki octu z czerwonego wina,
*2 łyżki brązowego cukru,
*1 łyżka sosu sojowego,
*pieprz cayenne,
*musztarda
*świeżo mielony pieprz
Przygotowując sos barbecue rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy i podsmaż w niej posiekaną drobno cebulę i 3 zmiażdżone ząbki czosnku.
Dodaj do tego przecier pomidorowy, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier i sos sojowy.
Dopraw 1 łyżeczką pieprzu Cayenne, 1 łyżeczką musztardy i świeżo zmielonym pieprzem. Całość duś przez 25 minut często mieszając.
Mięso włożyć do garnka (np.szybkowar) zalać puszką piwa i połową wina.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5-6 godzin lub do momentu kawałki wieprzowiny łatwo widelcem. W szybkowarze wyjdzie krócej bo ok 3h.
Jak wieprzowina jest gotowa, wyciągnąć z sosu piwno-winnego :)
Mięso rozdrobnić na kawałki i dodać do niego sos barbecue i wymieszać.
Podawać z bułkami....
lub z ziemniakami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz