wtorek, 15 grudnia 2015

Czekoladowe ciasto z burakami

Kolejny wynalazek :) Bardzo czekoladowy :)


Składniki:
*420g mąki pszennej
* 6 małych, ugotowane,obranych i startych buraków
*200ml oleju rzepakowego
*5 jajek
*3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*50g kakao
*400g cukru
*aromat waniliowy
*szczypta soli


Buraki zmiksować z olejem i aromatem na gładką masę. UWAGA, bo pryska, bardzo!

W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i szczyptę soli. Odstawić na bok.

Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując na najwyższych obrotach.

Zmniejszyć obroty i powoli dodać suche składnik. Możemy miksować, ale będzie dość gęste, więc możemy dokończyć mieszanie drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180°C grzałka góra- dół.
Do suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Później wyciągnąć ciasto z tortownicy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Posypać cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub gotową polewą.

Co za czekoladowy zapach :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz