Czekoladowe ciasto z burakami
Kolejny wynalazek :) Bardzo czekoladowy :)
Składniki:
*420g mąki pszennej
* 6 małych, ugotowane,obranych i startych buraków
*200ml oleju rzepakowego
*5 jajek
*3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*50g kakao
*400g cukru
*aromat waniliowy
*szczypta soli
Buraki zmiksować z olejem i aromatem na gładką masę. UWAGA, bo pryska, bardzo!
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując na najwyższych obrotach.
Zmniejszyć obroty i powoli dodać suche składnik. Możemy miksować, ale będzie dość gęste, więc możemy dokończyć mieszanie drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180°C grzałka góra- dół.
Do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Później wyciągnąć ciasto z tortownicy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Posypać cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub gotową polewą.
Składniki:
*420g mąki pszennej
* 6 małych, ugotowane,obranych i startych buraków
*200ml oleju rzepakowego
*5 jajek
*3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*50g kakao
*400g cukru
*aromat waniliowy
*szczypta soli
Buraki zmiksować z olejem i aromatem na gładką masę. UWAGA, bo pryska, bardzo!
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując na najwyższych obrotach.
Zmniejszyć obroty i powoli dodać suche składnik. Możemy miksować, ale będzie dość gęste, więc możemy dokończyć mieszanie drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180°C grzałka góra- dół.
Do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Później wyciągnąć ciasto z tortownicy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Posypać cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub gotową polewą.
Co za czekoladowy zapach :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz