wtorek, 15 marca 2016

Ragout z jajek z sosem pieczarkowo-musztardowym

Kolejne pyszne danie, które wszystkim bardzo posmakowało :)



Składniki:
*jajka
*2 cebule
*1 kg pieczarek
*3-4 łyżki mąki
*2 jogurty greckie lub zwykłe
*2 łyżki musztardy
*300g boczku wędzonego
*1 pęczek szczypiorku



Na rosół:
*0,5kg porcji rosołowej
*pęczek włoszczyzny
*sól
*pieprz, liście laurowe, czosnek

Podajemy z:
*ziemniakami
*ryżem
*plackami ziemniaczanymi
*podsmażonymi filetami z piersi kurczaka
*makaron

Ilość jajek dowolna :) U mnie po 1 na dziecko, ja 2 i mąż 3. Ugotować na twardo.

Jajka się gotują, a my wstawiamy do szybkowaru porcję rosołową, obraną włoszczyznę, pieprzymy, dodajemy liście laurowe i z 2 ząbki czosnku. Zalewamy wodą i gotujemy rosół.

W tym czasie cebulę drobno posiekać i zeszklić.

Jeśli rosół się zagotował, zmniejszyć ogień i ustawić zegar na 15min.

Teraz myjemy pieczarki, kroimy w plasterki pieczarki i podsmażamy. Tylko do momentu odparowania wody.

Rosół już się pewnie ugotował :) Po zmniejszeniu ciśnienia, otwieramy szybkowar, odlewamy rosół i solimy :) Wyciągamy mięso i warzywa.odmierzamy ok 1,5l rosołu. Resztę możemy ostudzić i zamrozić na kolejny obiad.

Żeby nie brudzić kolejnych garnków bierzemy szybkowar w którym gotowaliśmy rosół, wrzucamy do niego cebulę i pieczarki. Położyć na ogień i zagotować.

Następnie zabielić jogurtem i wymieszać z musztardą.

Przyprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu 10min mieszając co chwilę, bo się przypali.

Kroimy boczek w kostkę, podsmażamy, odcedzamy na sitku, żeby nie było takie tłuste i dodajemy podsmażony boczek do reszty sosu.  Mieszamy sos...

Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.

Podałam z ugotowanymi ziemniakami i posypane szczypiorkiem :)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz