piątek, 11 marca 2016

Zupa jarzynowa z kukurydzą

Niby zwykła zupa jarzynowa, ale jednak dzięki kukurydzy i groszkowi zupełnie inna niż klasyczna :) Pyszna! Gabi jadła po 2 talerze!!! To już musiała być dobra ;p hahaha

Składniki:
*1kg porcji rosołowej
*1 cebula
*1 opakowanie mrożonego groszku i marchewki
*1 puszka krojonych pomidorów
*1 puszka-mała- kukurydzy
*6-7 ziemniaków- obrać i pokroić w kostkę
*sól, pieprz, liście laurowe
*czosnek
*natka pietruszki




Wszystkie składniki oprócz soli wrzucamy do szybkowaru. Ostatnio oglądałam jakiś program kulinarny i mówili, że zupa/rosół lepsze jeśli osolimy dopiero po ugotowaniu. :)

Zalać wodą do 3/4 wysokości garnka, sprawdzić zawór, zamknąć i postawić na dużym ogniu.

Jak zacznie się gotować, zmniejszyć gaz do minimum i ustawić zegar na 20min.

Jak zadzwoni, wyłączyć, zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze, otworzyć, dodać sól, wymieszać i gotowe :)

Można dodać natkę, koperek...ale skończył mi się i nie chciało mi się do sklepu lecieć ;p Przynajmniej Gabi nie wybierała ;p hahahaa

W zwykłym garnku robimy tak samo :) Tyle tylko, że dłużej :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz