piątek, 28 kwietnia 2017

Schab i pałeczki kurczaka w sosie pieczarkowo-chrzanowym z ziemniakami

W sumie klasyczny obiad. Mięso z sosem i ziemniakami. Jednak smak... 😍

Normalnie zrobiła, bym jedno mięso, jednak wiem z doświadczenia, że dzieci+schab= guma do żucia 😋😄 Więc dla dziewczyn dodałam pałeczki z kurczaka.

Składniki:
*schab
*pałeczki od kurczaka
*0,5kg pieczarek
*cebula
*śmietana 18% duża
*3-4 łyżki mąki
*chrzan 4 łyżki
*3/4 szklanki suszonych warzyw
*sól, pieprz
*liście laurowe
*czosnek ok 3 ząbków
*ziemniaki
*koperek

Pałeczki od kurczaka umyć i podsmażyć w tym szybkowarze. Wyjąć na talerzyk.

Schab umyć, pokroić w plastry. Podsmażyć z obu stron. W tym samym szybkowarze co pałeczki.

Jak schab będzie podsmażony zalać go 1l wody dodać sól, pieprz, liście laurowe. Zamknąć szybkowar i zagotować, zmniejszyć gaz do min., ustawić zegar na 15min.

W między czasie myjemy  i kroimy pieczarki, cebulkę.

Dlaczego tak krótko? Bo schab potrzebuje więcej czasu, żeby się ugotować niż kurczak. I gdybym gotowała schab i pałeczki razem, to z kurczaka została by rozgotowana miazga :)

Po tym czasie otwieramy szybkowar (oczywiście najpierw go odparować) dorzucamy pałeczki z kurczaka, suszone warzywa, cebulę, pieczarki i w razie potrzeby dolewamy wody.

Znowu zamykamy szybkowar. Ustawiamy największy ogień. Od zagotowania ustawiamy zegar na 20min.

Ze śmietany, chrzanu i mąki robimy zaklepkę. Ułatwiam sobie życie i wszystko wrzucam do dużego słoika, zamykam i mieszam :)

Dodajemy do mięsa i wywaru, szybko mieszając, żeby nie było grudek. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem. Zagotować.

Podawać z gotowanymi ziemniakami.


Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz