Schab i pałeczki kurczaka w sosie pieczarkowo-chrzanowym z ziemniakami
W sumie klasyczny obiad. Mięso z sosem i ziemniakami. Jednak smak... 😍
Normalnie zrobiła, bym jedno mięso, jednak wiem z doświadczenia, że dzieci+schab= guma do żucia 😋😄 Więc dla dziewczyn dodałam pałeczki z kurczaka.
Składniki:
*schab
*pałeczki od kurczaka
*0,5kg pieczarek
*cebula
*śmietana 18% duża
*3-4 łyżki mąki
*chrzan 4 łyżki
*3/4 szklanki suszonych warzyw
*sól, pieprz
*liście laurowe
*czosnek ok 3 ząbków
*ziemniaki
*koperek
Pałeczki od kurczaka umyć i podsmażyć w tym szybkowarze. Wyjąć na talerzyk.
Schab umyć, pokroić w plastry. Podsmażyć z obu stron. W tym samym szybkowarze co pałeczki.
Jak schab będzie podsmażony zalać go 1l wody dodać sól, pieprz, liście laurowe. Zamknąć szybkowar i zagotować, zmniejszyć gaz do min., ustawić zegar na 15min.
W między czasie myjemy i kroimy pieczarki, cebulkę.
Dlaczego tak krótko? Bo schab potrzebuje więcej czasu, żeby się ugotować niż kurczak. I gdybym gotowała schab i pałeczki razem, to z kurczaka została by rozgotowana miazga :)
Po tym czasie otwieramy szybkowar (oczywiście najpierw go odparować) dorzucamy pałeczki z kurczaka, suszone warzywa, cebulę, pieczarki i w razie potrzeby dolewamy wody.
Znowu zamykamy szybkowar. Ustawiamy największy ogień. Od zagotowania ustawiamy zegar na 20min.
Ze śmietany, chrzanu i mąki robimy zaklepkę. Ułatwiam sobie życie i wszystko wrzucam do dużego słoika, zamykam i mieszam :)
Dodajemy do mięsa i wywaru, szybko mieszając, żeby nie było grudek. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem. Zagotować.
Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego 😊
Normalnie zrobiła, bym jedno mięso, jednak wiem z doświadczenia, że dzieci+schab= guma do żucia 😋😄 Więc dla dziewczyn dodałam pałeczki z kurczaka.
Składniki:
*schab
*pałeczki od kurczaka
*0,5kg pieczarek
*cebula
*śmietana 18% duża
*3-4 łyżki mąki
*chrzan 4 łyżki
*3/4 szklanki suszonych warzyw
*sól, pieprz
*liście laurowe
*czosnek ok 3 ząbków
*ziemniaki
*koperek
Pałeczki od kurczaka umyć i podsmażyć w tym szybkowarze. Wyjąć na talerzyk.
Schab umyć, pokroić w plastry. Podsmażyć z obu stron. W tym samym szybkowarze co pałeczki.
Jak schab będzie podsmażony zalać go 1l wody dodać sól, pieprz, liście laurowe. Zamknąć szybkowar i zagotować, zmniejszyć gaz do min., ustawić zegar na 15min.
W między czasie myjemy i kroimy pieczarki, cebulkę.
Dlaczego tak krótko? Bo schab potrzebuje więcej czasu, żeby się ugotować niż kurczak. I gdybym gotowała schab i pałeczki razem, to z kurczaka została by rozgotowana miazga :)
Po tym czasie otwieramy szybkowar (oczywiście najpierw go odparować) dorzucamy pałeczki z kurczaka, suszone warzywa, cebulę, pieczarki i w razie potrzeby dolewamy wody.
Znowu zamykamy szybkowar. Ustawiamy największy ogień. Od zagotowania ustawiamy zegar na 20min.
Ze śmietany, chrzanu i mąki robimy zaklepkę. Ułatwiam sobie życie i wszystko wrzucam do dużego słoika, zamykam i mieszam :)
Dodajemy do mięsa i wywaru, szybko mieszając, żeby nie było grudek. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem. Zagotować.
Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz