sobota, 22 kwietnia 2017

Smażona chałka z cynamonem

Czasami zostanie nam chałka. Pierwszego dnia pycha, ale już na drugi dzień...noo taka sobie.

Jest na nią sposób 😀

Składniki:
*chałka
*mleko
*cukier zwykły lub ksylitol ok 1 łyżeczkę
*cynamon ok 1 łyżeczki

Chałkę kroimy w 1cm plasterki.

Mleko, cukier i cynamon mieszamy razem.

Nagrzewamy patelnię z odrobina oleju.

Maczamy każdy kawałek chałki w mleku i smażymy z obu stron.

Po upieczeniu chałka może być miękka. ALE spokojnie 😊 Jak tylko ściągniemy usmażoną chałkę z patelni, posypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka min, żeby przestygła.

Im chłodniejsza tym bardziej chrupiąca.

Na ciepło najlepiej smakuje z dżemem truskawkowym 😍 A na zimno najlepsza jest sama lub/i z dżemem  😊


Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz