Tort bezowy z czekoladową bitą śmietaną
Beza:
*6 dobrze schłodzone białka
*0,5 szkl. cukru pudru
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*sól do ubijania białek
*sól do ubijania białek
Bita śmietana:
*3szt śmietany 30-36%
*2szt śmietanfixu
*1 gorzka czekolada
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), Jak już jest ubita na sztywno dodawać po 1 łyżce cukier puder. Cały czas miksując. Następnie dodać sok z cytryny, a na końcu mąkę ziemniaczaną i wymieszać łyżką.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką. Obrysowałam spód tortownicy, ale można duży,płaski talerz.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 1 godz..
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Ubić bitą śmietanę na sztywno i dodać śmietanfixy. W tym czasie rozpuścić na parze czekoladę i jak chwilkę przestygnie dodać do bitej śmietany i wymieszać.
Przekładać bezy bitą śmietaną, maksymalnie z godz przed podaniem, bo może nasiąknąć beza.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz