niedziela, 26 lutego 2012

Tort bezowy z czekoladową bitą śmietaną


Tort bezowy z czekoladową bitą śmietaną 


Beza:

*6 dobrze schłodzone białka
*0,5 szkl. cukru pudru
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*sól do ubijania białek

Bita śmietana:
*3szt śmietany 30-36%
*2szt śmietanfixu
*1 gorzka czekolada


Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), Jak już jest ubita na sztywno dodawać po 1 łyżce cukier puder. Cały czas miksując. Następnie dodać sok z cytryny, a na końcu mąkę ziemniaczaną i wymieszać łyżką.

 Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką. Obrysowałam spód tortownicy, ale można duży,płaski talerz. 

 Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 1 godz..

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.

Ubić bitą śmietanę na sztywno i dodać śmietanfixy. W tym czasie rozpuścić na parze czekoladę i jak chwilkę przestygnie dodać do bitej śmietany i wymieszać.

Przekładać bezy bitą śmietaną, maksymalnie z godz przed podaniem, bo może nasiąknąć beza.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz