Tort z bitą śmietaną
Tort z bitą śmietaną
Tutaj tort bez kakao. |
Biszkopt
-5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
-5 pełnych łyżek mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 pełnych łyżek kakao lub nie
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
Przygotowanie - biszkopt:
Przygotowanie - biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko.
Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego.
Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem.
Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika.
Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić na kratce.
Krem:
Krem:
-1 litr śmietany 30%
-4 fixy do bitej śmietany
-3-4 łyżeczki cukru pudru(jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to więcej)
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixami, pod koniec ubijania dodać kilka kropel olejku śmietankowego.
Biszkopt przekroić na 3 części.
I część biszkoptu nasączać wódką lub wodą z cukrem, położyć lekko zmrożone owoce, bita śmietana, biszkopt.....itd.
Można przekładać różnymi owocami, albo galaretką pokrojoną w kostkę... co kto lubi.
Pamiętać,żeby zostawić bitej śmietany do przystrojenia tortu!
Smacznego :)
Biszkopt przekroić na 3 części.
I część biszkoptu nasączać wódką lub wodą z cukrem, położyć lekko zmrożone owoce, bita śmietana, biszkopt.....itd.
Można przekładać różnymi owocami, albo galaretką pokrojoną w kostkę... co kto lubi.
Pamiętać,żeby zostawić bitej śmietany do przystrojenia tortu!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz