niedziela, 26 lutego 2012

Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną

Tutaj tort bez kakao.
Biszkopt

-5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj

-5 pełnych łyżek mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-5 pełnych łyżek kakao lub nie

-1 cukier waniliowy

-szczypta soli


Przygotowanie - biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek.

Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko.

Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego.

Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem.

Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.

Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika.

Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić na kratce.


Krem:

-1 litr śmietany 30%

-4 fixy do bitej śmietany

-3-4 łyżeczki cukru pudru(jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to więcej)

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixami, pod koniec ubijania dodać kilka kropel olejku śmietankowego.

Biszkopt przekroić na 3 części.

I część biszkoptu nasączać wódką lub wodą z cukrem, położyć lekko zmrożone owoce, bita śmietana, biszkopt.....itd.

Można przekładać różnymi owocami, albo galaretką pokrojoną w kostkę... co kto lubi.

Pamiętać,żeby zostawić bitej śmietany do przystrojenia tortu!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz