piątek, 6 lipca 2012

Lody malinowe

Lody malinowe







Składniki :
-3 żółtka, 
-50 gram cukru pudru,
-160 ml mleka 3,2%,
-84 ml śmietany 36%.
-maliny lub inne owoce,albo tylko wanilia ewentualnie cukier waniliowy
Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem.


Mleko gotujemy i cienką stróżką wlewamy do żółtek (cały czas masę ubijając).


Garnek z żółtkami i mlekiem stawiamy na małym ogniu i cały czas ubijamy.


Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i - ubijając - studzimy masę.


Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie końcowa konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć.


Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z zimną masą mleczno-jajeczną, dodajemy zmiksowane owoce np.maliny. 


Włożyć do lodówki,żeby schłodzić i przelać do maszyny do lodów. 


Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, owoce czy świeże listki mięty.


SMACZNEGO :)


Ciekawe czy wyją chociaż troszkę podobne do tych kupnych z automatu :) po obiadku zrobię :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz