Lody malinowe
Lody malinowe
Składniki :
-3 żółtka,
-50 gram cukru pudru,
-160 ml mleka 3,2%,
-84 ml śmietany 36%.
-maliny lub inne owoce,albo tylko wanilia ewentualnie cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Mleko gotujemy i cienką stróżką wlewamy do żółtek (cały czas masę ubijając).
Garnek z żółtkami i mlekiem stawiamy na małym ogniu i cały czas ubijamy.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i - ubijając - studzimy masę.
Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie końcowa konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć.
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z zimną masą mleczno-jajeczną, dodajemy zmiksowane owoce np.maliny.
Włożyć do lodówki,żeby schłodzić i przelać do maszyny do lodów.
Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, owoce czy świeże listki mięty.
SMACZNEGO :)
Ciekawe czy wyją chociaż troszkę podobne do tych kupnych z automatu :) po obiadku zrobię :)
Składniki :
-3 żółtka,
-50 gram cukru pudru,
-160 ml mleka 3,2%,
-84 ml śmietany 36%.
-maliny lub inne owoce,albo tylko wanilia ewentualnie cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Mleko gotujemy i cienką stróżką wlewamy do żółtek (cały czas masę ubijając).
Garnek z żółtkami i mlekiem stawiamy na małym ogniu i cały czas ubijamy.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i - ubijając - studzimy masę.
Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie końcowa konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć.
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z zimną masą mleczno-jajeczną, dodajemy zmiksowane owoce np.maliny.
Włożyć do lodówki,żeby schłodzić i przelać do maszyny do lodów.
Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, owoce czy świeże listki mięty.
SMACZNEGO :)
Ciekawe czy wyją chociaż troszkę podobne do tych kupnych z automatu :) po obiadku zrobię :)
Komentarze
Prześlij komentarz