wtorek, 10 lipca 2012

Jabłecznik :)

 Mój ulubiony i sprawdzony przepis :) Jabłka można samemu zrobić Powidła jabłkowe lub Powidła pigwowo-jabłkowe z cynamonem albo po prostu kupić gotowe :)

Na ciepło z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.... NIEBO !!!!


Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- aromat waniliowy 

Piana:
- 4 białka
- 0,5szkl cukru




Dodatkowo:
- mus jabłkowy
- cynamon

Wykonanie:
Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Podzielić je na dwie nierówne części ( 1/3 i 2/3), zawinąć w folię.

Większą część ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku.

Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), pozakłuwać widelcem.


Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem.


Z białek i cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto z musem.


Na tak przygotowane ciasto z cynamonem i białkami zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażalnikalub pourywać kawałki i porzucać na pianę.


Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (do ładnego "zezłocenia" ciasta).




Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz