Jabłecznik :)
Mój ulubiony i sprawdzony przepis :) Jabłka można samemu zrobić Powidła jabłkowe lub Powidła pigwowo-jabłkowe z cynamonem albo po prostu kupić gotowe :)
Na ciepło z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.... NIEBO !!!!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- aromat waniliowy
Piana:
- 4 białka
- 0,5szkl cukru
Dodatkowo:
- mus jabłkowy
- cynamon
Wykonanie:
Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie nierówne części ( 1/3 i 2/3), zawinąć w folię.
Większą część ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku.
Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), pozakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto z musem.
Na tak przygotowane ciasto z cynamonem i białkami zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażalnikalub pourywać kawałki i porzucać na pianę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (do ładnego "zezłocenia" ciasta).
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Na ciepło z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.... NIEBO !!!!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- aromat waniliowy
Piana:
- 4 białka
- 0,5szkl cukru
Dodatkowo:
- mus jabłkowy
- cynamon
Wykonanie:
Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie nierówne części ( 1/3 i 2/3), zawinąć w folię.
Większą część ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku.
Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), pozakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto z musem.
Na tak przygotowane ciasto z cynamonem i białkami zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażalnikalub pourywać kawałki i porzucać na pianę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (do ładnego "zezłocenia" ciasta).
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz