piątek, 13 grudnia 2013

Masa solna

No i zaczęły się przygotowania ozdób :)

Właśnie pieką się ostatnie ozdoby z masy solnej. Jutro rano będziemy malować :)

Przepis ciut inny niż zwykle.

Przepis klasyczny, dobry i sprawdzony.

Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów:
  • 200g mąki
  • 200g soli
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 150 cm3 wody

Masa solna nowa, kombinowana i powiem, że jest super plastyczna :)
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. sody oczyszczonej
  • 0,5szkl. soli drobnej
  • ok 2 szkl. ciepłej wody- dodawać z umiarem. Jeśli będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste wody.
Masę wyrobić. Ogólnie wyrobiona masa jest krucha. Dopiero każdorazowo do danego elementu trzeba ją ugnieść jak plastelinę i staje się plastyczna. Kleić wodą

Piec 30-45min w temp 160-180stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz