Powidła śliwkowo-czekoladowe
Po prostu NIEBO W GĘBIE!!!!
Składniki:
*5 kg wypestkowanych śliwek (węgierek)
*50 dag cukru- trzeba spróbować, bo z cukrem różnie, to zależy jakie słodkie są śliwki można zamiast zwykłego cukru dodać ksylitol czyli zdrowy cukier
*3 tabliczki gorzkiej czekolady
*6 czubatych łyżek kakao gorzkiego
*5 kg wypestkowanych śliwek (węgierek)
*50 dag cukru- trzeba spróbować, bo z cukrem różnie, to zależy jakie słodkie są śliwki można zamiast zwykłego cukru dodać ksylitol czyli zdrowy cukier
*3 tabliczki gorzkiej czekolady
*6 czubatych łyżek kakao gorzkiego
Śliwki umieść w dużym garnku i zasypać cukrem. Jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj cukru.
Na małym ogniu podgrzewaj, aż śliwki puszczą sok zmniejszyć temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2-3 godziny bardzo często mieszając, bo mogą się przypalić.
Odstawić do ostygnięcia i kontynuować smażenie na drugi dzień – też tak długo około 2 do 3 godzin.
Gdy śliwki zaczną gęstnieć, dodać połamaną na kawałki czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszać.
Nakładać gotujące powidła do słoiczków i od razu po zakręceniu odstawiamy do góry dnem. Jeśli po ostudzeniu pokrywka jest wklęsła, to nie trzeba pasteryzować.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz