Spaghetti serowo-pieczarkowe
Ostatnio to jedno z ulubionych dań dziewczynek :) Z kilograma pieczarek wychodzi sporawo sosu, ale gotuję na 2 dni, więc jest idealnie :)
Składniki:
*1 opakowanie makaronu spaghetti
*1kg pieczarek pieczare
*oliwa
*1 duża cebula
*4 szt serka topionego (różne smak: śmietankowy, serowy, szynka,szczypiorek)
*2 duże śmietany 18%
*2-3szkl sera żółtego startego
*sól
*pieprz
*szczypiorek
Dodatkowo:
*mielone lub kurczak
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i polewamy delikatnie olejem, i sypię świeżym pieprzem. Mieszam i odstawiam. NIE POLEWAM WODĄ!!!!
Cebulę siekamy i smażymy aż cebulka się zeszkli.
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i chwilkę podsmażamy z odrobiną soli. Szybciej puszczą wodę :) Nie trzymam na ogniu długo, żeby całą woda nie odparowała. W niej jest dużo smaku :)
Wszystko przełożyć do dużego garnka. Zalewamy śmietaną i gotujemy 5-10 minut do zgęstnienia. Mieszamy, żeby się nie przypaliło.
Dodajemy serki topione i mieszamy aż się rozpuści (łamię go na kawałki, szybciej się rozpuszcza). Na końcu dodajemy żółty ser i wszystkie przyprawy.
Jeżeli robimy z mięsem mielonym to oczywiście podsmażamy, a kurczaka kroimy i podsmażamy.
Robię raz z mięsem, a raz bezmięsne :) Obie wersje pyszne :)
Komentarze
Prześlij komentarz