poniedziałek, 31 października 2016

Spaghetti serowo-pieczarkowe

Ostatnio to jedno z ulubionych dań dziewczynek :) Z kilograma pieczarek wychodzi sporawo sosu, ale gotuję na 2 dni, więc jest idealnie :) 

Składniki:
*1 opakowanie makaronu spaghetti
*1kg pieczarek pieczare
*oliwa
*1 duża cebula
*4 szt serka topionego (różne smak: śmietankowy, serowy, szynka,szczypiorek)
*2 duże śmietany 18%
*2-3szkl sera żółtego startego
*sól
*pieprz
*szczypiorek


Dodatkowo:
*mielone lub kurczak

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i polewamy delikatnie olejem, i sypię świeżym pieprzem. Mieszam i odstawiam. NIE POLEWAM WODĄ!!!!

Cebulę siekamy i smażymy aż cebulka się zeszkli. 

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i chwilkę podsmażamy z odrobiną soli. Szybciej puszczą wodę :) Nie trzymam na ogniu długo, żeby całą woda nie odparowała. W niej jest dużo smaku :) 

Wszystko przełożyć do dużego garnka. Zalewamy śmietaną i gotujemy 5-10 minut do zgęstnienia.  Mieszamy, żeby się nie przypaliło. 

Dodajemy serki topione i mieszamy aż się rozpuści (łamię go na kawałki, szybciej się rozpuszcza). Na końcu dodajemy żółty ser i wszystkie przyprawy.

Jeżeli robimy z mięsem mielonym to oczywiście podsmażamy, a kurczaka kroimy i podsmażamy. 

Robię raz z mięsem, a raz bezmięsne :) Obie wersje pyszne :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz