Placek z chałwą i bezą
*2 biszkopty- 1 przekrojony na pół
*1 biszkopt z dodatkiem kakao z 1/2 porcji
Biszkopt zrobiony z innego przepisu TUTAJ
* 6 jajek
* 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
* 1 szkl. mąki tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać cukier.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodawać po jednym żółtku i miksować, później dosypać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować żeby składniki się połączyły.
Ciasto wylać na dużą, prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
*1 biszkopt z dodatkiem kakao z 1/2 porcji
Biszkopt zrobiony z innego przepisu TUTAJ
* 6 jajek
* 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
* 1 szkl. mąki tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać cukier.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodawać po jednym żółtku i miksować, później dosypać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować żeby składniki się połączyły.
Ciasto wylać na dużą, prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Masa:
*2 masła
*1 1/2 szklanki mleka
*30 dkg chałwy
*budyń śmietankowy
*10 dkg czekolady gorzkiej
*20 dkg bezów
*4 łyżki wódki
*2 masła
*1 1/2 szklanki mleka
*30 dkg chałwy
*budyń śmietankowy
*10 dkg czekolady gorzkiej
*20 dkg bezów
*4 łyżki wódki
Utrzeć masło do utartego dodać ugotowany budyń w 1 i 1/2 szklance mleka i wódkę. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać zmiksowana chałwę- najlepiej waniliowa- do 2 roztopiona ostudzona czekoladę.
Przekładać:
Jasny biszkopt
Krem czekoladowy
Ciemny biszkopt
Połowa kremu chałwowego
Pokruszona beza
Połowa kremu chałwowego
Jasny biszkopt
Polewa czekoladowa.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz