wtorek, 18 grudnia 2012

Wieprzowina po chińsku z warzywami w sosie słodko ostrym

Wczoraj znowu naoglądaliśmy się z Markiem Master Chef Australia :) hehehe Tak więc dzisiaj powstała moja wersja wieprzowiny po chińsku ;) I powiem Wam, że jest rewelacyjna!


Tyle jest sosu po dodaniu 2-giej szkl. wina
 Składniki:
* Wieprzowina gulaszowa ok 600-700g-pokroić w cienkie paski ok 0,5mm
* 2 duże cebule- pokroić w cienkie paski
* 4 duże ząbki czosnku- pokroić w cienkie plasterki
* warzywa do potraw chińskich-mrożonka
* suszone grzyby-ugotować, i pokroić w cienkie paski
* sos sojowy
* sos sezamowy
* olej rzepakowy
* sos chili słodko-ostry
* ok 2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina
* bulion wołowy lub wieprzowy-rozpuścić w 0,5l wody
* przyprawa 5 smaków
* pieprz
* papryka
* wok


Tutaj już wieprzowina jest gotowa.
Na początku pokroić wieprzowinę, cebulę i czosnek w cienkie paski.

Na wok wlać: sos sojowy, sos sezamowy, olej rzepakowy, sos chili słodko-ostry. Dodać pokrojone mięso i dokładnie obtoczyć. Najlepiej rękoma. Odstawić na jakieś 15 min.

Podsmażyć wołowinę z 3-4 min i dodać czosnek, cebulę. Chwilę smażyć. Cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło. Ma się delikatnie zarumienić i zmięknąć.



Dodać 1 szkl.  czerwonego wina i znowu kilka min dusić.

Jak mięso jest już prawie miękkie dodać warzywa do potraw  chińskich, ugotowane i pokrojone grzyby, bulion, pieprz, przyprawa 5 smaków, papryka.

Dusić do częściowego zredukowania sosu. Jak będzie go o połowę mniej dodać drugą szklankę wina i znowu dusić.

W razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowy i sezamowym. Jak ktoś lubi dużo sosu to dusić krócej.

Sprawdzić warzywa czy są al'dente.

Sosu zrobi się tak, że przykryje mięso i warzywa. I ładnie zgęstnieje.

Wina nie czuć! :)

Podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem :) U mnie dzisiaj z ziemniakami, więc tak bardziej po europejsku :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz