Biszkoptowe ciasto z żółtek z jagodami :)
Zostało mi 12 szt żółtek z tortu dla Klaudiusza...i tak siedziałam i myślałam, przeszukałam internet i nic. Przeszukałam swoje przepisy. A mam tego dużo :) I trafiłam na taki prosty, szybki i beztłuszczowy przepis. Ciasto al'a biszkoptowe, na samych żółtkach.
Na internecie jest pełno różnych przepisów na "coś" z żółtkami :) Ale ja mam aż 12 szt. Miałam do wyboru, albo ajerkoniak ;) albo właśnie placek. Do ajerkoniaku potrzebowała bym wódki lub spirytusu, a nie mam. Tak więc zostało ciasto :) hehehe
Składniki:
* 12 żółtek
* 1 szkl. cukru
* 1 cukier waniliowy
* 100 ml mleka
* 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
* 1,5 szkl. mąki
* 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
* szczyptę soli
* ok 400-500 ml jagód (można inne owoce)
w mikserze utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę.
Dodać kilka kropli aromatu do ciast, mleko i dalej ucierać.
Kiedy wszystko będzie miało jednolitą masę, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na najmniejszych obrotach lub ręcznie.
Ciasto powinno być gładkie.
Kiedy takie będzie należy przelać 3/4 do wyłożonej papierem do pieczenia formy 28 cm, nasypać na nie trochę jagód i zalać resztą ciasta. Wierzch posypać resztą jagód i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na około 45-60 minut. Zależy od piekarnika :) Ja musiałam trzymać całą godzinę, bo po 45 min na środku ciasto jeszcze było niedopieczone.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeżeli tak, to ciasto jest gotowe! Jeśli nie to nastawić na kolejne 5 min i znowu sprawdzić patyczkiem. :)
Smacznego :)
Mi zostało troszkę kremu truskawkowego, więc nałożyłam...PYSZNOŚCI! Niebo w gębie! Ciasto jest wilgotne i pyszne.
Na internecie jest pełno różnych przepisów na "coś" z żółtkami :) Ale ja mam aż 12 szt. Miałam do wyboru, albo ajerkoniak ;) albo właśnie placek. Do ajerkoniaku potrzebowała bym wódki lub spirytusu, a nie mam. Tak więc zostało ciasto :) hehehe
Składniki:
* 12 żółtek
* 1 szkl. cukru
* 1 cukier waniliowy
* 100 ml mleka
* 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
* 1,5 szkl. mąki
* 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
* szczyptę soli
* ok 400-500 ml jagód (można inne owoce)
w mikserze utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę.
Dodać kilka kropli aromatu do ciast, mleko i dalej ucierać.
Kiedy wszystko będzie miało jednolitą masę, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na najmniejszych obrotach lub ręcznie.
Ciasto powinno być gładkie.
Kiedy takie będzie należy przelać 3/4 do wyłożonej papierem do pieczenia formy 28 cm, nasypać na nie trochę jagód i zalać resztą ciasta. Wierzch posypać resztą jagód i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na około 45-60 minut. Zależy od piekarnika :) Ja musiałam trzymać całą godzinę, bo po 45 min na środku ciasto jeszcze było niedopieczone.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeżeli tak, to ciasto jest gotowe! Jeśli nie to nastawić na kolejne 5 min i znowu sprawdzić patyczkiem. :)
Smacznego :)
Mi zostało troszkę kremu truskawkowego, więc nałożyłam...PYSZNOŚCI! Niebo w gębie! Ciasto jest wilgotne i pyszne.
Super przepis!uratowalam 5 zoltek zrobilam z polowy tych skladnikow!Dziekuje😊
OdpowiedzUsuńŚwietnie ciasto polecam!
OdpowiedzUsuń