Krem maślany
Przepis znalazłam na str. Torcikowo.
Torty są nasączone ponczem i głównie z bitą śmietaną, która jest wilgotna, a to niestety powoduje rozpuszczanie się lukru.
Krem maślany skutecznie chroni lukier przed wilgocią tortu.
Lukier można wtedy kłaść na każdy tort/ciasto bez względu na zawartość.
To jest krem tylko do obsmarowania wierzchu pod masę cukrową, lukier, masę z pianek...
*1 kostka miękkiego masła
*1 łyżka mleka
*ok. 1 szkl. cukru pudru
Masło miksujemy na lekką masę, dodajemy mleko i cukier puder.
Jeżeli chcemy kakaowe masło, to kakao należy najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.
Musi to mieć gęstą ale gładką konsystencję.
Taką kakaową “breję” dodajemy do masła i wszystko mieszamy.
Tort posmarowany kremem maślanym należy wstawić do lodówki, żeby masło stwardniało.
Jak to się stanie, można przystępować do okładania tortu.
Torty są nasączone ponczem i głównie z bitą śmietaną, która jest wilgotna, a to niestety powoduje rozpuszczanie się lukru.
Krem maślany skutecznie chroni lukier przed wilgocią tortu.
Lukier można wtedy kłaść na każdy tort/ciasto bez względu na zawartość.
To jest krem tylko do obsmarowania wierzchu pod masę cukrową, lukier, masę z pianek...
*1 kostka miękkiego masła
*1 łyżka mleka
*ok. 1 szkl. cukru pudru
Masło miksujemy na lekką masę, dodajemy mleko i cukier puder.
Jeżeli chcemy kakaowe masło, to kakao należy najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.
Musi to mieć gęstą ale gładką konsystencję.
Taką kakaową “breję” dodajemy do masła i wszystko mieszamy.
Tort posmarowany kremem maślanym należy wstawić do lodówki, żeby masło stwardniało.
Jak to się stanie, można przystępować do okładania tortu.
Komentarze
Prześlij komentarz