poniedziałek, 15 lipca 2013

Krem maślany

Przepis znalazłam na str. Torcikowo.
Torty są nasączone ponczem i głównie z bitą śmietaną, która jest wilgotna, a to niestety powoduje rozpuszczanie się lukru.
Krem maślany skutecznie chroni lukier przed wilgocią tortu.
 Lukier można wtedy kłaść na każdy tort/ciasto bez względu na zawartość.

To jest krem tylko do obsmarowania wierzchu pod masę cukrową, lukier, masę z pianek...


*1 kostka miękkiego masła
 *1 łyżka mleka
 *ok. 1 szkl. cukru pudru

Masło miksujemy na lekką masę, dodajemy mleko i cukier puder.

Jeżeli chcemy kakaowe masło, to kakao należy najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.
Musi to mieć gęstą ale gładką konsystencję.
Taką kakaową “breję” dodajemy do masła i wszystko mieszamy.

Tort posmarowany kremem maślanym należy wstawić do lodówki, żeby masło stwardniało.


 Jak to się stanie, można przystępować do okładania tortu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz