Tort z kremem truskawkowym i musem czekoladowym, jagodami i z masą z pianek marshmallows-Peppa pig i Hallo Kitty
Przygotowania do 2 tortów dla Gabi na 5 lat i Werki na 2 latka zaczęłam dzień wcześniej.
Przepis na Biszkopt 28 cm. Upiekłam 2 biszkopty. Jeden zwykły, a do drugiego dodałam kakao :)
Krem maślany do posmarowania tortów przed nałożeniem masy. Tak jak biszkopty x2.
*4 całe jajka,
*1,5 szklanki cukru,
*cukier waniliowy,
*2 kostki dobrego jakościowo masła,
*aromat zapachowy (arakowy, rumowy, migdałowy itd),
*kakao, kawa, biała czekolada itp (jeżeli krem ma być smakowy)
Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Kontynuujemy ubijanie do momentu roztarcia cukru, gdy nie będzie widać już drobinek. Dodajmy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Masło, które musi mieć temperaturę pokojową (wcześniej 2 h wyjmujemy je z lodówki) ucieramy malakserem. Powoli, po łyżeczce, dodajemy zimnej masy jajecznej. Gdy krem jest już gotowy, dodajemy aromat, czekoladę, bakalie itd. wedle uznania.
Masa plastyczna z uwielbianych przez dzieci (i nie tylko ;p ) Masa marshmallows do dekoracji tortów również x2.
Torty będzą truskawkowo-czekoladowe. Przepisy na Krem truskawkowy i mus czekoladowy jest na te dwa torty. Jeśli ktoś chce dwu smakowy tort to podzielić składniki na pół. Jeśli ktoś chce tort np. tylko z kremem truskawkowym to należy zrobić z całej podanej porcji. Tak samo z musem czekoladowym.
Krem truskawkowy:
*5 białek
*250 g cukru
*szczypta soli
*400 g masła
*1 łyżka ekstraktu z wanilii
*2 szklanki purée z truskawek
Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną z wrzącą wodą. Cały czas mieszać, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści a mieszanina osiągnie ok. 60°C.
Podgrzane białka z cukrem zdjąć z kąpieli wodnej, ubić mikserem na gęstą i błyszczącą pianę przez ok. 10 minut, do momentu, aż będzie tylko lekko ciepła. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo dodawać miękkie masło, cały czas miksując, aż masa będzie gładka. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce purée z truskawek oraz ekstrakt z wanilii.
Moja rada
Masło powinno być lekko chłodne. Nie ciepłe, nie zimne. Jak się dotknie żeby czuć lekki chłodzik.
Nie kupujcie najtańszego masła i innych masmixów, smarowideł ;/ NIE NADAJE SIĘ!!!
Mus czekoladowy:
*150 g gorzkiej czekolady (60-75% kakao)
*250 ml śmietany 30% lub 36%
*2 płaskie łyżki cukru
*2 białka jaj
*2 fixy do bitej śmietany
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą – miska nie może dotykać wody). W jednej misce białka ubijamy na sztywno z cukrem. W drugiej ubijamy śmietanę. Do lekko ciepłej (ale nie gorącej) czekolady dodajemy łyżkę ubitych białek i mieszamy. Resztę białek dodajemy do bitej śmietany, mieszamy. Dodajemy białą masę do czekolady, stopniowo, delikatnie mieszając. Mus gotowy.
Nasączenie:
*1 szklanka wody
*3/4 szklanki cukru
Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia, dodajemy kawę i rum. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do ostygnięcia.
Czas na złożenie tortu :)
Dla ułatwienia najlepiej podzielić wcześniej masy na równe części na wadze.
Na dno tortownicy kładziemy odwrócony, górny blat biszkoptu.
Nasączamy go 1/3 ilości syropu i smarujemy 1/2 masy czekoladowej.
Przyciskamy drugim blatem.
Nasączamy syropem i nakładamy 1/2 masy truskawkowej. Nakładamy ostatni blat, nasączamy resztą syropu.
Tort smarujemy delikatnie kremem maślanym. Wkładamy na 2h do lodówki. Można przygotować i schłodzić krem maślany wcześniej, więc nie trzeba będzie czekać 2h.
Dekorujemy masą marshmallows :) Wstawić na kilka godzin do lodówki :)
Smacznego :)
Przepis na Biszkopt 28 cm. Upiekłam 2 biszkopty. Jeden zwykły, a do drugiego dodałam kakao :)
Krem maślany do posmarowania tortów przed nałożeniem masy. Tak jak biszkopty x2.
*4 całe jajka,
*1,5 szklanki cukru,
*cukier waniliowy,
*2 kostki dobrego jakościowo masła,
*aromat zapachowy (arakowy, rumowy, migdałowy itd),
*kakao, kawa, biała czekolada itp (jeżeli krem ma być smakowy)
Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Kontynuujemy ubijanie do momentu roztarcia cukru, gdy nie będzie widać już drobinek. Dodajmy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Masło, które musi mieć temperaturę pokojową (wcześniej 2 h wyjmujemy je z lodówki) ucieramy malakserem. Powoli, po łyżeczce, dodajemy zimnej masy jajecznej. Gdy krem jest już gotowy, dodajemy aromat, czekoladę, bakalie itd. wedle uznania.
Masa plastyczna z uwielbianych przez dzieci (i nie tylko ;p ) Masa marshmallows do dekoracji tortów również x2.
Torty będzą truskawkowo-czekoladowe. Przepisy na Krem truskawkowy i mus czekoladowy jest na te dwa torty. Jeśli ktoś chce dwu smakowy tort to podzielić składniki na pół. Jeśli ktoś chce tort np. tylko z kremem truskawkowym to należy zrobić z całej podanej porcji. Tak samo z musem czekoladowym.
Krem truskawkowy:
*5 białek
*250 g cukru
*szczypta soli
*400 g masła
*1 łyżka ekstraktu z wanilii
*2 szklanki purée z truskawek
Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną z wrzącą wodą. Cały czas mieszać, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści a mieszanina osiągnie ok. 60°C.
Podgrzane białka z cukrem zdjąć z kąpieli wodnej, ubić mikserem na gęstą i błyszczącą pianę przez ok. 10 minut, do momentu, aż będzie tylko lekko ciepła. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo dodawać miękkie masło, cały czas miksując, aż masa będzie gładka. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce purée z truskawek oraz ekstrakt z wanilii.
Moja rada
Masło powinno być lekko chłodne. Nie ciepłe, nie zimne. Jak się dotknie żeby czuć lekki chłodzik.
Nie kupujcie najtańszego masła i innych masmixów, smarowideł ;/ NIE NADAJE SIĘ!!!
Mus czekoladowy:
*150 g gorzkiej czekolady (60-75% kakao)
*250 ml śmietany 30% lub 36%
*2 płaskie łyżki cukru
*2 białka jaj
*2 fixy do bitej śmietany
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą – miska nie może dotykać wody). W jednej misce białka ubijamy na sztywno z cukrem. W drugiej ubijamy śmietanę. Do lekko ciepłej (ale nie gorącej) czekolady dodajemy łyżkę ubitych białek i mieszamy. Resztę białek dodajemy do bitej śmietany, mieszamy. Dodajemy białą masę do czekolady, stopniowo, delikatnie mieszając. Mus gotowy.
Nasączenie:
*1 szklanka wody
*3/4 szklanki cukru
Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia, dodajemy kawę i rum. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do ostygnięcia.
Czas na złożenie tortu :)
Dla ułatwienia najlepiej podzielić wcześniej masy na równe części na wadze.
Na dno tortownicy kładziemy odwrócony, górny blat biszkoptu.
Nasączamy go 1/3 ilości syropu i smarujemy 1/2 masy czekoladowej.
Przyciskamy drugim blatem.
Nasączamy syropem i nakładamy 1/2 masy truskawkowej. Nakładamy ostatni blat, nasączamy resztą syropu.
Tort smarujemy delikatnie kremem maślanym. Wkładamy na 2h do lodówki. Można przygotować i schłodzić krem maślany wcześniej, więc nie trzeba będzie czekać 2h.
Krem maślany |
Masa z pianek- SUPER! |
Żeby nałożyć masę na tort wzięłam umytą rurkę...
Nawinęłam...
I ciach na tort :)
Nadmiar obciąć nożyczkami :)
Dekorujemy masą marshmallows :) Wstawić na kilka godzin do lodówki :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz