wtorek, 23 grudnia 2014

Czekoladowy makowiec

Moje dwa ulubione składniki...mak i czekolada.

Uwielbiam wszystkie  ciasta z makiem i czekoladą. A to jest pyszne i szybkie!

Przed Świętami to chodzi o ten czas :) Można się bawić w mielenie maku+miód, cukier i bakalie, ALE ja lubię ułatwiać sobie życie :D

Składniki:
*puszka gotowej masy makowej z bakaliami  850g- przełożyć na sitko, żeby odsączyć
*200 g masła, w temperaturze pokojowej
*1 szklanka suszonej żurawiny
*8 jajek, białka i żółtka oddzielnie
*200 g gorzkiej czekolady, startej na tarce lub zmiksowane


Masło utrzeć  mikserem na puszystą masę.

Po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając.

Dodać zmielony mak, żurawinę, startą czekoladę i wymieszać.

 Białka ubić na sztywną pianę z odrobią soli i delikatnie wymieszać z masą makową.

Można w tortownicy 27-28cm lub blachę  31x21cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 50 minut. Do suchego patyka. Ja piekę na grzałka górna i dolna+termoobieg, bo sam termoobieg nie dopieka ;/

Wyjąć, wystudzić, polać polewą czekoladową.

Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz