Czekoladowy makowiec
Moje dwa ulubione składniki...mak i czekolada.
Uwielbiam wszystkie ciasta z makiem i czekoladą. A to jest pyszne i szybkie!
Przed Świętami to chodzi o ten czas :) Można się bawić w mielenie maku+miód, cukier i bakalie, ALE ja lubię ułatwiać sobie życie :D
Składniki:
*puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850g- przełożyć na sitko, żeby odsączyć
*200 g masła, w temperaturze pokojowej
*1 szklanka suszonej żurawiny
*8 jajek, białka i żółtka oddzielnie
*200 g gorzkiej czekolady, startej na tarce lub zmiksowane
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając.
Dodać zmielony mak, żurawinę, startą czekoladę i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobią soli i delikatnie wymieszać z masą makową.
Można w tortownicy 27-28cm lub blachę 31x21cm - wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 50 minut. Do suchego patyka. Ja piekę na grzałka górna i dolna+termoobieg, bo sam termoobieg nie dopieka ;/
Wyjąć, wystudzić, polać polewą czekoladową.
Smacznego :-).
Uwielbiam wszystkie ciasta z makiem i czekoladą. A to jest pyszne i szybkie!
Przed Świętami to chodzi o ten czas :) Można się bawić w mielenie maku+miód, cukier i bakalie, ALE ja lubię ułatwiać sobie życie :D
Składniki:
*puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850g- przełożyć na sitko, żeby odsączyć
*200 g masła, w temperaturze pokojowej
*1 szklanka suszonej żurawiny
*8 jajek, białka i żółtka oddzielnie
*200 g gorzkiej czekolady, startej na tarce lub zmiksowane
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając.
Dodać zmielony mak, żurawinę, startą czekoladę i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobią soli i delikatnie wymieszać z masą makową.
Można w tortownicy 27-28cm lub blachę 31x21cm - wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 50 minut. Do suchego patyka. Ja piekę na grzałka górna i dolna+termoobieg, bo sam termoobieg nie dopieka ;/
Wyjąć, wystudzić, polać polewą czekoladową.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz