Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Już niedługo zrobię ulubione śledzie całej mojej rodziny :) Zrobiłam je I raz przeszło 13 lat temu jak poznałam męża (trzeba było się wykazać zdolnościami kulinarnymi ;) hahaha ) i na prawdę są od tej pory hitem na Wigilijnym stole. Nie tylko u Nas, ale i u moich rodziców. Zresztą wszystko co jest z czosnkiem staje się hitem :) hahaha
Składniki:
*solone płaty śledziowe
*majeranek- dużo
*jałowiec-opakowanie
*czosnek-2-3 główki
*cebula
*olej
Wymoczone (nie za mocno) śledzie pokroić w romby.
Układać warstwami w słoju :
Warstwa śledzi , pokrojona cebulka, posypywać majerankiem, sypnąć lekko rozgniecionymi ziarnami jałowca i kilkoma ząbkami czosnku.
Znowu: śledzie, cebula, majeranek, jałowiec i czosnek....itd aż wyrobimy śledzie.
Zalać olejem.
Odstawić na 2-3 dni, żeby się przegryzło ;)
Do dłuższego przechowywania nie dodawać cebulki. Lepiej podać ją na talerzu.
Chociaż u mnie jeszcze nigdy długo nie wytrzymały ;p hahaha
Smacznego :)
Składniki:
*solone płaty śledziowe
*majeranek- dużo
*jałowiec-opakowanie
*czosnek-2-3 główki
*cebula
*olej
Wymoczone (nie za mocno) śledzie pokroić w romby.
Układać warstwami w słoju :
Warstwa śledzi , pokrojona cebulka, posypywać majerankiem, sypnąć lekko rozgniecionymi ziarnami jałowca i kilkoma ząbkami czosnku.
Znowu: śledzie, cebula, majeranek, jałowiec i czosnek....itd aż wyrobimy śledzie.
Zalać olejem.
Odstawić na 2-3 dni, żeby się przegryzło ;)
Do dłuższego przechowywania nie dodawać cebulki. Lepiej podać ją na talerzu.
Chociaż u mnie jeszcze nigdy długo nie wytrzymały ;p hahaha
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz