Cannelloni z mięsem i warzywami z sosem beszamelowym
Cannelloni nadziewane mięsem i warzywami z sosem beszamelowym
-1 opakowanie makaronu cannelloni
na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,3 kg warzyw pokrojonych w słupki ( ja używam mrożonych, z torebki, taka mieszanka włoszczyzny)
- 1 pokrojona w kostkę spora cebula
- pół czerwonej papryki w kosteczkę
- przecier pomidorowy
- czosnek,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- oliwa
serowy sos beszamelowy:
- 40g masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szkl mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
dodatkowo:
- ok 200-300g startego żółtego sera
- mały sok pomidorowy
Wykonanie farszu:
Na oliwie podsmażamy mięso, czosnek, papryka, doprawiamy, dusimy. Na koniec dodać koncentrat. Przełożyć do miseczki. Dodajemy warzywa . Doprawiamy jeszcze wg gustu. szybko jest zimne, bo dodałam mrożone warzywa :)
Sos beszamelowy:
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, dobrze rozmieszać, kilka sekund niech się podsmaży. Teraz należy dodawać mleko nie przestając energicznie mieszać trzepaczką do jajek :) Mleko wlewać partiami, wtedy łatwiej jest całość i rozmieszać, aby nie było grudek oraz łatwiej jest wtedy kontrolować gęstość sosu. Sos powinien być troszkę bardziej rzadki niż standardowy beszamel. Na koniec wrzucamy przyprawy.
Teraz należy przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę, posmarować margaryną. Do każdej rurki należy napchać farszu i układać w naczyniu. Do nakładania używałam takiej malutkiej łyżeczki, chyba do deserów :) Bo zwykłą za dużo paprania. Jeśli wyjdą nam 2 warstwy, wtedy trzeba pomiędzy warstwy wlać sos. Na koniec zalewamy resztą sosu, tak, żeby makaron był przykryty sosem. Wylewamy sok pomidorowy ok 0,5 l. Posypujemy serem żółtym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min, aż makaron będzie miękki.
Prawdę mówiąc to lepiej smakuje niż wygląda :) hehehehe |
-1 opakowanie makaronu cannelloni
na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,3 kg warzyw pokrojonych w słupki ( ja używam mrożonych, z torebki, taka mieszanka włoszczyzny)
- 1 pokrojona w kostkę spora cebula
- pół czerwonej papryki w kosteczkę
- przecier pomidorowy
- czosnek,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- oliwa
serowy sos beszamelowy:
- 40g masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szkl mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
dodatkowo:
- ok 200-300g startego żółtego sera
- mały sok pomidorowy
Wykonanie farszu:
Na oliwie podsmażamy mięso, czosnek, papryka, doprawiamy, dusimy. Na koniec dodać koncentrat. Przełożyć do miseczki. Dodajemy warzywa . Doprawiamy jeszcze wg gustu. szybko jest zimne, bo dodałam mrożone warzywa :)
Sos beszamelowy:
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, dobrze rozmieszać, kilka sekund niech się podsmaży. Teraz należy dodawać mleko nie przestając energicznie mieszać trzepaczką do jajek :) Mleko wlewać partiami, wtedy łatwiej jest całość i rozmieszać, aby nie było grudek oraz łatwiej jest wtedy kontrolować gęstość sosu. Sos powinien być troszkę bardziej rzadki niż standardowy beszamel. Na koniec wrzucamy przyprawy.
Teraz należy przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę, posmarować margaryną. Do każdej rurki należy napchać farszu i układać w naczyniu. Do nakładania używałam takiej malutkiej łyżeczki, chyba do deserów :) Bo zwykłą za dużo paprania. Jeśli wyjdą nam 2 warstwy, wtedy trzeba pomiędzy warstwy wlać sos. Na koniec zalewamy resztą sosu, tak, żeby makaron był przykryty sosem. Wylewamy sok pomidorowy ok 0,5 l. Posypujemy serem żółtym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min, aż makaron będzie miękki.
Komentarze
Prześlij komentarz