piątek, 22 czerwca 2012

Lody...

 Lody malinowe



Składniki :
*3 żółtka, 
*50 gram cukru pudru,
*160 ml mleka 3,2%,
*84 ml śmietany 36%.
*maliny lub inne owoce,albo tylko wanilia ewentualnie cukier waniliowy 


Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Mleko gotujemy i cienką stróżką wlewamy do żółtek (cały czas masę ubijając).
Garnek z żółtkami i mlekiem stawiamy na małym ogniu i cały czas ubijamy.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i - ubijając - studzimy masę.
Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie końcowa konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć.
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z zimną masą mleczno-jajeczną, dodajemy zmiksowane owoce np.maliny.
Włożyć do lodówki,żeby schłodzić i przelać do maszyny do lodów.
Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, owoce czy świeże listki mięty.
SMACZNEGO :)


***
Lody truskawkowe


 Niestety nie wychodzą mi jeszcze piękne kulki :) 

*200g truskawek
*duży kubek jogurtu naturalnego- użyłam z Kaliskiej mleczarni, bo jest bardzo gęsty i ma dobrą cenę :)
*mała śmietanka 30%
*ok 0,5 szkl cukru - można mniej można więcej :) jak kto lubi :)

Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. U mnie to długo nie trwa, bo wszystkie składniki trzymam w lodówce, więc po zmiksowaniu masa jest chłodna. Ale wstawiam na kilka min.


Wyciągnąć schłodzony wkład do maszyny do lodów, zamontować, wlać, włączyć i czekać 10-20 minut. Nakładam dla wszystkich, a resztę do pojemniczka po serze 1 litrowym- wiadereczko :) I do zamrażarki.

SMACZNEGO :)

UWAGI:
Moja maszyna ma funkcję nalewania lodów. Więc jeśli się chce takie lody to trzeba pilnować, bo bardzo szybko będą gotowe. Maksymalnie 10 min. Później masa jest już za bardzo schłodzona i nie wyleją się. Trzeba nakładać łyżką do lodów :) Wyją kulki.

***

Lody bananowe

*2-3 banany
*ok 360ml śmietanki kremówki 30 % -2 małe op.
*ok 0,5 szkl cukru

Obrane ze skorki banany połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Wlać tam śmietankę, wsypać cukier i zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do lodówki, żeby masa się schłodziła.

Wyciągnąć schłodzony wkład do maszyny do lodów, zamontować, wlać, włączyć i czekać 10-20 minut.

Później zawsze tak samo :) czyli 
Nakładam dla wszystkich, a resztę do pojemniczka po serze 1 litrowym- wiadereczko :) I do zamrażarki.

SMACZNEGO :)

UWAGI:
Moja maszyna ma funkcję nalewania lodów. Więc jeśli się chce takie lody to trzeba pilnować, bo bardzo szybko będą gotowe. Maksymalnie 10 min. Później masa jest już za bardzo schłodzona i nie wyleją się. Trzeba nakładać łyżką do lodów :) Wyją kulki.

***


Lody jogurtowe o smaku pomarańczy

*1 duży jogurt naturalny-dobrze schłodzony

*sok z 1 pomarańczy

*ok 6 łyżeczek cukru


Wszystko wymieszać i wlać do maszyny. Lody z samego jogurtu muszą się robić dobre 20- 25 min. Nie ma obawy, że za mocno się zmrożą. Bo są bez śmietanki. Trzeba pilnować, żeby nie były za długo, bo szybko zaczynają się topić. 


Są lekko kwaskowe, ale na upalne dni pyszne. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić. Marek mnie zagadał i zamiast zrobić zdjęcie to jadłam ;p heheh

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz