Ciasto bardzo pomarańczowe
Ciasto bardzo pomarańczowe
-340 g masła miękkiego
-300-340 g cukru
-340 g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-4 jajka
-skórka starta z 4 pomarańczy- ja miałam ten miąższ co mi został z soku pomarańczowego. Dodałam na oko z 6 łyżek.
-aromat-jeśli jest,ale nie musi być
-płatki migdałowe (niekoniecznie) ale miałam więc dodałam :)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Przygotowałam tortownicę- wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą.
Mikserem utrzeć masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, jajka i skórkę pomarańczową i płatki migdałowe.
Masę przelałam do foremki, posypałam jeszcze troszkę płatkami migdałowymi i piekłam ok. 45-55 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
-340 g masła miękkiego
-300-340 g cukru
-340 g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-4 jajka
-skórka starta z 4 pomarańczy- ja miałam ten miąższ co mi został z soku pomarańczowego. Dodałam na oko z 6 łyżek.
-aromat-jeśli jest,ale nie musi być
-płatki migdałowe (niekoniecznie) ale miałam więc dodałam :)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Przygotowałam tortownicę- wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą.
Mikserem utrzeć masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, jajka i skórkę pomarańczową i płatki migdałowe.
Masę przelałam do foremki, posypałam jeszcze troszkę płatkami migdałowymi i piekłam ok. 45-55 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz