niedziela, 4 października 2015

Ciasto marchewkowe

Dzień marchewkowy lub jak to mówi Weronika "mafefkowy" ;) W rosole oczywiście mafefka. Do 2-go dania starta marchewka z jabłkiem. Taki klasyk do schabowego i ziemniaków z koperkiem ;) 


Na deser w między czasie zrobiłam z Gabi i Werką ciasto marchewkowe. Od razu powiem, że marchewki nie czuć :) Jak ktoś nie wie to nie domyśli się głównego składniku.

Można podać z bitą śmietaną i lodami, ale to już rozpusta :D hahaha



 
Składniki:
* 1,5 szklanki startej marchwi
* 2 szklanki mąki
* 1,5 szklanki cukru
* 1 szklanka oliwy
* 4 jajka
* 1 łyżeczka sody
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* przyprawa do pierników lub cynamon
* aromat migdałowy


Dodatkowo:
* cukier puder lub polewa czekoladowa
* bita śmietana
* lody śmietankowe

Wykonanie:
Utrzeć oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę, proszek, sodę i przyprawę do pierników. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Na koniec dodać kilka kropel aromatu.

Ciasto przełożyć do blaszki wysypanej bułką tartą i piec w temperaturze 180 stopni przez 40-60 min. Sprawdzić patyczkiem.

Po upieczeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz