Ciasto pomarańczowe z orzechami
Super przepis od mojej e-przyjaciółki Kai :) Nic dziwnego, że u niej też szybko znika :)
Ciasto ma piękny kolor, smak i ogólnie jest pyszne, wilgotne...same ochy i achy :)
Upiekłam rano z pomocą dziewczynek. Po południu spakujemy je i pojedziemy na spacer. Będzie wspaniałą przekąską po spacerku :)
Blaszka 22 cm x 33 cm
Składniki
*2 średniej wielkości pomarańcze ·
*4 jajka·
*1 szklanka cukru·
*1 szklanka mąki pszennej·
*1 szklanka zmielonych orzechów lub migdałów
*3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia·
*3/4 szklanki oleju
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Pokroić na ćwiartki i dokładnie zmiksować (jeśli mają pestki to należy je wyrzucić, miksujemy ze skórą).
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Nadal przy pomocy miksera (na małych obrotach) wymieszać z olejem, orzechami i mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać ze zmiksowanymi pomarańczami.
Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem....
Smacznego :)
Ciasto ma piękny kolor, smak i ogólnie jest pyszne, wilgotne...same ochy i achy :)
Upiekłam rano z pomocą dziewczynek. Po południu spakujemy je i pojedziemy na spacer. Będzie wspaniałą przekąską po spacerku :)
Blaszka 22 cm x 33 cm
Składniki
*2 średniej wielkości pomarańcze ·
*4 jajka·
*1 szklanka cukru·
*1 szklanka mąki pszennej·
*1 szklanka zmielonych orzechów lub migdałów
*3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia·
*3/4 szklanki oleju
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Pokroić na ćwiartki i dokładnie zmiksować (jeśli mają pestki to należy je wyrzucić, miksujemy ze skórą).
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Nadal przy pomocy miksera (na małych obrotach) wymieszać z olejem, orzechami i mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać ze zmiksowanymi pomarańczami.
Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem....
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz