sobota, 22 marca 2014

Ciasto pomarańczowe z orzechami

Super przepis od mojej e-przyjaciółki Kai  :) Nic dziwnego, że u niej też szybko znika :)

Ciasto ma piękny kolor, smak i ogólnie jest pyszne, wilgotne...same ochy i achy :)

Upiekłam rano z pomocą dziewczynek. Po południu spakujemy je i pojedziemy na spacer. Będzie wspaniałą przekąską po spacerku :)

 Blaszka 22 cm x 33 cm

Składniki 
 *2 średniej wielkości pomarańcze ·
 *4 jajka·
 *1 szklanka cukru·
 *1 szklanka mąki pszennej·
 *1 szklanka zmielonych orzechów lub migdałów
 *3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia·
 *3/4 szklanki oleju

Pomarańcze dokładnie wyszorować. Pokroić na ćwiartki i dokładnie zmiksować (jeśli mają pestki to należy je wyrzucić, miksujemy ze skórą).

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Nadal przy pomocy miksera (na małych obrotach) wymieszać z olejem, orzechami i mąką oraz proszkiem do pieczenia.

Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać ze zmiksowanymi pomarańczami.

Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.

Posypać cukrem pudrem....


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz