Skrzydełka po chińsku z ryżem
Wczoraj wieczorem jak zwykle włącza się myślenia CO NA OBIAD???? Przeglądałam Google i jakoś nic mi nie podchodziło. W końcu wymyśliłam :) Proste, bardzo szybkie i mało do zmywania ;p hahaha
Jak zwykle porcja na 4 osoby na 2 dni
Zdjęcia jak zwykle później tzn po obiedzie ;p
Składniki:
* 1,5 kg skrzydełek ok 14szt
*sos sojowy
*sos rybny
*olej sezamowy
*pieprz
*kurkuma
*curry
*papryka mielona
*oregano
*Czosnek marynowany w oliwie z oliwek z ziołami
Skrzydełka umyć i powyłamywać same końcówki, żeby łatwo się usmażyły. Włożyć do woreczka foliowego i dodać wszystkie przyprawy, olej sezamowy ok 1 łyżeczki, 1 łyżeczka sosu rybnego i sporo sosu sojowego. Zakręcić woreczek i dokładnie "wymerdać" Gabi tak mówi :)
Wylać sosy z woreczka na patelnię i smażyć z dwóch stron skrzydełka. U mnie na 2 razy smażyłam.
Gdy skrzydełka się smażą do dużego garnka wysypać...
*2 op. włoszczyzny w paski- mrożonka (można mieszankę chińską, ale ona droższa i moje laski nie przepadają za nią)
Dodać troszkę wody i sosu sojowego z 3 łyżki . I ok 10-15 min pod prużyć, żeby troszkę zmiękły.
W tym czasie usmażą się skrzydełka, które dodajemy do warzyw. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy.
Na patelni co smażyliśmy skrzydełka podsmażamy z 200g pokrojonych oliwek. Dosłownie 1 minutę i dodajemy do warzyw i mięsa.
W miseczce rozrobić wg przepisu Fix do Chińskich potraw 2szt i dolać do reszty. Wymieszać. Pewnie będzie gęste więc dolać jeszcze wody. Na oko dolałam jakieś 0,5l.
Gotować jeszcze przez chwilkę i koniec :)
Podawać z ryżem lub z makaronem i surówką :)
Smacznego :)
Jak zwykle porcja na 4 osoby na 2 dni
Zdjęcia jak zwykle później tzn po obiedzie ;p
Składniki:
* 1,5 kg skrzydełek ok 14szt
*sos sojowy
*sos rybny
*olej sezamowy
*pieprz
*kurkuma
*curry
*papryka mielona
*oregano
*Czosnek marynowany w oliwie z oliwek z ziołami
Skrzydełka umyć i powyłamywać same końcówki, żeby łatwo się usmażyły. Włożyć do woreczka foliowego i dodać wszystkie przyprawy, olej sezamowy ok 1 łyżeczki, 1 łyżeczka sosu rybnego i sporo sosu sojowego. Zakręcić woreczek i dokładnie "wymerdać" Gabi tak mówi :)
Wylać sosy z woreczka na patelnię i smażyć z dwóch stron skrzydełka. U mnie na 2 razy smażyłam.
Gdy skrzydełka się smażą do dużego garnka wysypać...
*2 op. włoszczyzny w paski- mrożonka (można mieszankę chińską, ale ona droższa i moje laski nie przepadają za nią)
Dodać troszkę wody i sosu sojowego z 3 łyżki . I ok 10-15 min pod prużyć, żeby troszkę zmiękły.
W tym czasie usmażą się skrzydełka, które dodajemy do warzyw. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy.
Na patelni co smażyliśmy skrzydełka podsmażamy z 200g pokrojonych oliwek. Dosłownie 1 minutę i dodajemy do warzyw i mięsa.
W miseczce rozrobić wg przepisu Fix do Chińskich potraw 2szt i dolać do reszty. Wymieszać. Pewnie będzie gęste więc dolać jeszcze wody. Na oko dolałam jakieś 0,5l.
Gotować jeszcze przez chwilkę i koniec :)
Podawać z ryżem lub z makaronem i surówką :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz