środa, 3 września 2014

Chili Con Carne

Mmmmmm pyszne jedzonko :) Polecam, bo jest kolorowe i zdrowe. Papryki muszą być w 3 kolorach. Marchewkę można surową i pokroić w kostkę. Dodać razem z papryką, bo będzie się dł. gotować niż tak jak ja robię czyli mrożona, pokrojona. Taka potrzebuje max 10min. 


Mamy początek września, ale już czuć nadchodzącą jesień. Więc jak najbardziej Chili Con Carne się już nadaje na rozgrzanie :)  Ja jestem zmarzluchem i takie rozgrzewające dania są dość częśto na Naszym stole :)


Składniki:
*700g mięsa mielone- najlepiej wołowe, ale wiem,że jest drogie,więc robię wieprzowe np. zmielona szynka

*2 duże cebule- pokroić w kostkę
*4 ząbki czosnku w ziołach lub zwykły

*papryczka chili - 1-2- pokroić
*1 czerwona papryka- pokroić w kostkę
*1 zielona papryka-  pokroić w kostkę
*1 żółta papryka-  pokroić w kostkę
*oliwa z oliwek - 3-4 łyżki
*sól
*pieprz czarny
*pieprz cayenne - do smaku
*3 łyżki majeranku
*mielona papryka chili
*1 łyżka bazylii

*1 puszka białej fasoli

*1 op. mrożonej marchewki- kostka
*1 puszka pomidorów pokrojonych
*1 łyżka przecieru pomidorowego

*1 puszka kukurydzy

*1-2 łyżki miodu- niekoniecznie


W dużym garnku na oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek.

Dodajemy twarde warzywa czyli paprykę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.

W tym czasie podsmażamy mięso mielone.

Nie lubię rozgotowanych warzyw, więc gdy papryka jest prawie miękka tzn chrupiąca dorzucam fasolę z puszki. Znowu chwilę gotuję. MIESZAĆ!!!

W razie czego dolać troszkę wody.

Gdy papryka jest al dente, a fasolka miękka dodaję podsmażone mięso, całe opakowanie marchewki mrożonej i po kolejnych 10min dodaję pomidory+koncentrat i miód. Żeby przełamać ostry smak.

Na sam koniec dodaję kukurydzę i trzymam na ogniu dosłownie 5min.

Spróbować i doprawić jeszcze w razie czego wg uznania i smaku. Ja dla dzieci odkładam do oddzielnego garnka, a dla mnie i męża doprawiam papryką ;)

Podawać z łyżką gęstej śmietany, posypać posiekaną natką pietruszki  i oczywiście ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz