piątek, 26 września 2014

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Zniknęły szybko. Na tyle szybko, że zapomniałam zrobić zdj. już gotowych. Następnym razem na pewno zrobię ;) Dzisiaj tylko zdjęcia w czasie robienia. Pomagały mi dzieci. To dla nich super zabawa. Noo i są czymś zajęte :) Pewnie dlatego tak szybko zjadły :D hahaha



 

Składniki:
*chude mięso mielone np. z szynki ok 500g
*bułka tarta
*2 jajka
*sól, pieprz





Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki.

Wrzucić wszystko do garnka z rosołem (został mi z poprzedniego dnia) i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie dogotowane. Najlepiej po jakiś 30min przekroić jednego pulpecika i sprawdzić.



*koncentrat pomidorowy
*1/2 małego jogurtu naturalnego
*3-4 łyżki mąki
*koperek

Jak mięso będzie już miękkie dodać średni koncentrat pomidorowy i gotować 2-3min. W tym czasie zrobić zasklepkę z jogurtu naturalnego i mąki. Dodać do reszty i zagotować 2-3min.

Posypać koperkiem.

Podawać z gotowanymi ziemniakami.


Smacznego :D

2 komentarze:

  1. Ja robię takie z mięsa drobiowego, a zamiast bułki tartej dodaje troszkę otrąb owsianych. Dziecko zachwycone :)
    njana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja właśnie jutro mam, więc może zdj. uda mi się zrobić ;p hahaha

      Usuń