środa, 17 września 2014

Lasagne bolognese

U mnie spaghetti bolonage to podstawa wyżywienia ;) więc Lasagne znika równie szybko :)

Składniki:
*9 płatów makaronu lasagne
*400 g sera żółtego startego
*1kg mięsa mielonego
*1 cebula
*3 ząbki marynowanego czosnku
*1 fix Winiary do spaghetti bolonage
*1/2 opakowania włoszczyzny w paski-mrożonka lub pieczarki, papryka.... co macie w lodówce ;)
*rozmaryn
*słodka papryka
*zioła prowansalskie


Sos beszamelowy:
*4 łyżki masła
*4 łyżki mąki
*ok 1 szklanki mleka
*200 g sera- w przepisach to parmezan, ale że ja patrzę na cenę to dodaję zwykły starty ser.
*sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy przyprawy, włoszczyznę w paski lub inne warzywa np. pieczarki, paprykę :) Podsmażamy jeszcze z 2 -3 min.

2. Przygotowujemy fix. z ciut mniejszą ilością 250ml, dodajemy do mięsa i warzyw i chwilę gotujemy. Nie może być rzadkie.

Przed gotowaniem  makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość będzie zależała od wielkości naczynia oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Makaron po ugotowaniu powiększy się o jakąś 1/3.

3. Makaron do lasagne gotuję w osolonej wodzie z oliwą przez 3-4 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły.

Teraz czas na sos beszamelowy, bo podajemy go od razu po jego przygotowaniu. Mieszam blenderem, bo szybciej i dokładniej. 

4. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy na małym ogniu do zrumienienia mąki. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami mleko.

Cały czas mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu. Sos musi być jak gęsta śmietana. Jeśli sos po dodaniu całego mleka będzie zbyt gęsty oczywiście dodajemy więcej mleka. Na koniec dodajemy ser. Mieszamy aby się rozpuścił i przyprawiamy sos.

5. Dno naczynia żaroodpornego lub blachy smarujemy oliwą.

U mnie na każdą warstwę wchodziły po 3 płaty lasagne.

Nakładamy płaty makaronu, mięso, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem i przykrywamy kolejnymi płatami.  Znowu płaty, mięso, sos, ser, ostatnia warstwa makaronu. Wierzch czyli ostatnią warstwę makaronu smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje dużą ilością sera.

Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz