środa, 27 stycznia 2016

Sok pomarańczowo jabłkowy

Trafiłam na bardzo kwaśne pomarańcze, więc zmieszałam je z bardzo słodkimi jabłkami :) Dużo lepszy :)

Jabłko
Wartość odżywcza(w 100g produktu ze skórką)-źródło

Wartość energetyczna 52 kcal = 218 kJ
Białka 0,26 g
Węglowodany 13,81 g
Tłuszcze 0,17 g
Błonnik 2,4 g
Witaminy
Witamina C 4,6 mg
Witamina B1 0,017 mg
Witamina B2 0,026 mg
Witamina B3 (PP) 0,091 mg
Witamina B6 0,041 mg
Witamina B11 0,003 mg
Witamina A 0,003 mg
Witamina E 0,18 mg
Witamina K 0,002 mg
Makroelementy
Fosfor 11 mg
Wapń 6 mg
Magnez 5 mg
Potas 107 mg
Sód 1 mg
Mikroelementy
Żelazo 0,12 mg
Cynk 0,04 mg
Wartość odżywcza w 100g- źródło

Kalorie (wartość energetyczna) 47 kcal / 197 kJ
Białko 0,94 g
Tłuszcz ogółem 0,12 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,015 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,023 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,025 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,007 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,018 g
Węglowodany 11,75 g
Błonnik pokarmowy 2,4 g
Witamina A 225 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,18 mg
Witamina K 0 µg
Witamina C 53,2 mg
Witamina B1 0,087 mg
Witamina B2 0,040 mg
Witamina B3 (PP) 0,282 mg
Witamina B6 0,060 mg
Kwas foliowy 30 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,250 mg
Wapń 40 mg
Żelazo 0,10 mg
Magnez 10 mg
Fosfor 14 mg
Potas 181 mg
Sód 0 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,05 mg
Mangan 0,03 mg
Selen 0,5 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~

Należy zachować umiar w piciu soku z pomarańczy, gdyż duże ilości wypijanego soku dostarczają do organizmu więcej cukru, a tym samym kalorii, niż jedna zjedzona pomarańcza średniej wielkości, która zawiera około 18 gramów cukru i 100 kcal, podczas gdy półlitrowa butelka soku zawiera około 42 gramy cukru i dostarcza 225 kca


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz