Ryż w 3 min
Na obiad Chińszczyzna z ryżem. Ryż pierwszy raz gotowałam w szybkowarze ;) Jakoś miałam wątpliwości ;p hahaha Jednak dzisiaj spróbowałam i udało się :D
Składniki:
*500g ryżu
*700ml wody
*sól
Ryż kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do szybkowaru, wlać wodę i osolić.
Zamknąć szybkowar i postawić na maksymalnym ogniu do zagotowania się.
Jak się zagotuje zmniejszyć ogień do minimum i ustawić zegar na 3min.
Po tym czasie odparować lub włożyć garnek pod zimną wodę, żeby zmniejszyć ciśnienie. Tak jest w starszych szybkowarach jak mój :)
Dopiero jak opadnie wskaźnik możemy otworzyć i ryż gotowy :)
Genialny, prosty i szybki sposób :) Ryż sypki!
Smacznego :)
Składniki:
*500g ryżu
*700ml wody
*sól
Ryż kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do szybkowaru, wlać wodę i osolić.
Zamknąć szybkowar i postawić na maksymalnym ogniu do zagotowania się.
Jak się zagotuje zmniejszyć ogień do minimum i ustawić zegar na 3min.
Po tym czasie odparować lub włożyć garnek pod zimną wodę, żeby zmniejszyć ciśnienie. Tak jest w starszych szybkowarach jak mój :)
Dopiero jak opadnie wskaźnik możemy otworzyć i ryż gotowy :)
Genialny, prosty i szybki sposób :) Ryż sypki!
Smacznego :)
Ryżu jeszcze w szybkowarze nie gotowałam chyba czas najwyższy. Czas to pieniądz :)
OdpowiedzUsuń