wtorek, 20 listopada 2012

Chińszczyzna z warzywami i kurczakiem


*warzywa na patelnię
*kurczak lub indyk gulaszowe pokroić w kostkę
*fix do Chińskiego
*olej sojowy, olej sezamowy, sos chili słodko-ostry, sos rybny
*czosnek
*1/3 szkl. ziaren sezamu
*ryż lub makaron




Ugotować ryż lub makaron.

Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć w woku na sosie chili, oleju sojowym i sezamowym. Jeżeli mamy kurczaka to w sumie wystarczy :) Z mięsem z indyka musimy się dłużej pobawić ;) Ale tylko ciut dłużej.

Podsmażone mięso z indyka przełożyć do szybkowaru, zalać do 1/3 wysokości wodą. Zamknąć szybkowar, ustawić ogień na max i poczekać, jak się zagotuje nastawić zegar na 15min.

Po tym czasie wyłączyć gaz odparować szybkowar lub włożyć garnek pod zimną wodę, żeby zmniejszyć ciśnienie.

Otworzyć, dodać warzywa, wymieszać, zamknąć szybkowar i znowu postawić na max ogniu. Od zagotowania trzymać jeszcze 7min, wyłączyć, odparować lub pod wodę, otworzyć.

W tym czasie rozrobić fixy w zimnej wodzie, jak tylko mięso i warzywa będą gotowe dodać ziarna sezamu i fix. Gotować z 4min. aż zgęstnieje.

Podawać z ryżem lub makaronem chińskim.

Smacznego.


Chińskie z makaronem-tutaj miałam spaghetti :)

Aktualizacja 22-01-2016



 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz