Chińszczyzna z warzywami i kurczakiem
*warzywa na patelnię
*kurczak lub indyk gulaszowe pokroić w kostkę
*fix do Chińskiego
*olej sojowy, olej sezamowy, sos chili słodko-ostry, sos rybny
*czosnek
*1/3 szkl. ziaren sezamu
*ryż lub makaron
Ugotować ryż lub makaron.
Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć w woku na sosie chili, oleju sojowym i sezamowym. Jeżeli mamy kurczaka to w sumie wystarczy :) Z mięsem z indyka musimy się dłużej pobawić ;) Ale tylko ciut dłużej.
Podsmażone mięso z indyka przełożyć do szybkowaru, zalać do 1/3 wysokości wodą. Zamknąć szybkowar, ustawić ogień na max i poczekać, jak się zagotuje nastawić zegar na 15min.
Po tym czasie wyłączyć gaz odparować szybkowar lub włożyć garnek pod zimną wodę, żeby zmniejszyć ciśnienie.
Otworzyć, dodać warzywa, wymieszać, zamknąć szybkowar i znowu postawić na max ogniu. Od zagotowania trzymać jeszcze 7min, wyłączyć, odparować lub pod wodę, otworzyć.
W tym czasie rozrobić fixy w zimnej wodzie, jak tylko mięso i warzywa będą gotowe dodać ziarna sezamu i fix. Gotować z 4min. aż zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub makaronem chińskim.
Smacznego.
Chińskie z makaronem-tutaj miałam spaghetti :) |
Aktualizacja 22-01-2016
Komentarze
Prześlij komentarz