środa, 21 listopada 2012

Piernik przekładany powidłami

SKŁADNIKI:
*4 jajka
*1/3 szklanki oleju
*1 i ½ szklanki mąki
*½ szklanki cukru
*¼ szklanki miodu
*1/3 niedużego słoiczka powideł śliwkowych
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka przyprawy do piernika lub tylko cynamonu
*2/3 słoiczka powideł śliwkowych do przełożenia
*1 tabliczka czekolady na polewę
*2 łyżki kakao

 Jajka ubijamy z cukrem. Piekarnik nagrzewany do 180st.

W misce z jajkami umieszczamy resztę składników i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.

Masę wylewamy do foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 40 minut.

Gdy wystygnie przecinamy i przekładamy powidłami- ja tym razem użyłam marmolady z dzikiej róży!!!! Jest Pyszna i lekko kwaskowa, więc przełamuje słodycz pienika.

 I polewamy polewą lum sypiemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz