Dorsz on papilo czyli dorsz w papierze
Kolejny przepis z Australijskiego MasterChef :) Nie wiem czy dobrze napisałam, ale to najmniej ważne ;)
Oczywiście zmodyfikowany pod moje możliwości finansowe i dostępność składników. W oryginale jest Lucjan. Nie czarujmy się nie dostanę go w zwykłym sklepie rybnym ;) Dlatego u mnie był dorsz. Ważne, żeby była to świeża ryba, a nie mrożona.I nie za duża. Oni robili z świeżym chili. Ja nie miałam, więc doprawiłam zwykłym z papierka. Tak samo z przyprawami. Zioła prowansalskie to mój wymysł jakoś mi pasowały :) Reszta czyli sos sojowy i czosnek z MasterChef.
Myślę, że śmiało można dodać warzywa pokrojone w cienkie paski.
Ryba jest w sumie ugotowana.
Powiem tak: W życiu nie jadłam tak dobrej ryby!!! Boska!!! Gabi wrąbała cały talerz-przed ostatnie zdjęcie. I to w 10 min!!!! Byłam w szoku :)
*Dorsz-cały
*zioła prowansalskie
*czosnek
*chili
*sos sojowy
*olej lub oliwa z oliwek
*sól
*folia aluminiowa
*papier do pieczenia
Podawać z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem lub frytkami MasterChef.
Oczywiście zmodyfikowany pod moje możliwości finansowe i dostępność składników. W oryginale jest Lucjan. Nie czarujmy się nie dostanę go w zwykłym sklepie rybnym ;) Dlatego u mnie był dorsz. Ważne, żeby była to świeża ryba, a nie mrożona.I nie za duża. Oni robili z świeżym chili. Ja nie miałam, więc doprawiłam zwykłym z papierka. Tak samo z przyprawami. Zioła prowansalskie to mój wymysł jakoś mi pasowały :) Reszta czyli sos sojowy i czosnek z MasterChef.
Myślę, że śmiało można dodać warzywa pokrojone w cienkie paski.
Ryba jest w sumie ugotowana.
Powiem tak: W życiu nie jadłam tak dobrej ryby!!! Boska!!! Gabi wrąbała cały talerz-przed ostatnie zdjęcie. I to w 10 min!!!! Byłam w szoku :)
*Dorsz-cały
*zioła prowansalskie
*czosnek
*chili
*sos sojowy
*olej lub oliwa z oliwek
*sól
*folia aluminiowa
*papier do pieczenia
Naszykować pas folii aluminiowej i taki sam pas papieru do pieczenia. Folię położyć świecącą stroną do góry!!! Na to papier.
Delikatnie złożyć i obciąć brzegi -na okrągło.
Położyć dorsza, przyprawić ziołami prowansalskimi, chili i baaardzo cienko pokrojonym czosnkiem 1/2 ząbka.
Przykryć drugą częścią ryby i znowu przyprawić jak poprzednio: zioła,chili,czosnek. Polać sosem sojowym
Zamknąć folię
Brzegi folii zawinąć
Położyć na blaszce tej co jest w piekarniku i położyć na niej rybę.
Wszystko ustawić na gazie (na średnim ogniu) na 5 min!!! Nic nie ruszać.
Po 5 min. włożyć do nagrzanego piekarnika
180 st. 10min.
Wyciągnąć z piekarnika i odłożyć na 5min. Dopiero przed podaniem otworzyć...co za zapach!
Podawać z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem lub frytkami MasterChef.
Komentarze
Prześlij komentarz