Zupa pomidorowa z szybkowaru.
Szybkowar to coś wspaniałego :) Oszczędza czas i gaz ;) Ta zupa jest jest dużo smaczniejsza niż gotowana w zwykłym garnku. I potrzebuję na to ok 20-25min :)
Składniki:
*porcja rosołowa kurczaka
*1/2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski
*koncentrat pomidorowy
*sól, pieprz, liście laurowe, czosnek marynowany
*natka od pietruszki
*makaron lub ryż
Porcje rosołową, włoszczyznę i przyprawy zalałam wodą. Do 3/4 wys. szybkowaru.
Zamknęłam i postawiłam na gazie na maksymalnym ogniu. Jak przycisk (w każdym szybkowarze jest) podniesie się do góry tzn, że się gotuje i należy zmniejszyć ogień. Od tego momentu gotujemy 15min.
Po 15min ściągnąć szybkowar, NIE OTWIERAĆ, podstawić pod strumień zimnej wody. Chłodzić ok 1min i dopiero w tedy otworzyć. Dodać koncentrat, wymieszać i znowu zamknąć szybkowar. Pogotować jeszcze 5min i wyłączyć :)
Makaron ugotować al'dente.
Dziewczynką najlepiej smakuje pomidorowa...jak to one mówią "rosołkowa", czyli bez zaklepywania mąką i śmietaną :)
W sumie to wszystko, wyłączyć i albo znowu podłożyć pod zimną wodę, żeby od razu otworzyć, albo zostawić do przestygnięcia.
Przed podaniem posypać natką od pietruszki.
Smacznego :)
Składniki:
*porcja rosołowa kurczaka
*1/2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski
*koncentrat pomidorowy
*sól, pieprz, liście laurowe, czosnek marynowany
*natka od pietruszki
*makaron lub ryż
Porcje rosołową, włoszczyznę i przyprawy zalałam wodą. Do 3/4 wys. szybkowaru.
Zamknęłam i postawiłam na gazie na maksymalnym ogniu. Jak przycisk (w każdym szybkowarze jest) podniesie się do góry tzn, że się gotuje i należy zmniejszyć ogień. Od tego momentu gotujemy 15min.
Po 15min ściągnąć szybkowar, NIE OTWIERAĆ, podstawić pod strumień zimnej wody. Chłodzić ok 1min i dopiero w tedy otworzyć. Dodać koncentrat, wymieszać i znowu zamknąć szybkowar. Pogotować jeszcze 5min i wyłączyć :)
Makaron ugotować al'dente.
Dziewczynką najlepiej smakuje pomidorowa...jak to one mówią "rosołkowa", czyli bez zaklepywania mąką i śmietaną :)
W sumie to wszystko, wyłączyć i albo znowu podłożyć pod zimną wodę, żeby od razu otworzyć, albo zostawić do przestygnięcia.
Przed podaniem posypać natką od pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz