wtorek, 6 listopada 2012

Ciasto jogurtowe z budyniem i jabłkami

zdj. jak ciasto przestygnie :)


Składniki:
*3 jajka
*500 g mąki
*320 g cukru + 4 łyżki do budyniu
*2 torebki cukru waniliowego
*400 ml jogurtu naturalnego
*1 szkl. oleju
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 budynie waniliowe (na 1 l mleka)
*1 l mleka
*4-5 jabłka-małe
*5-6 łyżek marmolady np. ananasowa, dzika róża...
*2-3 łyżka wody

Najpierw robimy budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli już jest w nim cukier, to pomijamy ten, który podałam powyżej). Po przygotowaniu budynie, odstawiamy go do ostygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy na połówki, oczyszczamy i nakrajmy w kratkę-tą okrągłą część.

Formę 25 x 25 cm wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Ubijałam je przeszło 10 min!

Po tym czasie, ciągle mieszając na niższych obrotach, dodajemy stopniowo jogurt, a następnie olej.

Odkładamy mikser, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do formy.

Nakładamy budyń do rękawa cukierniczego i wykładamy na ciasto tworząc kratkę. Najlepiej po dwie warstwy na pasek.

Na powstałe kwadraty ciasta kładziemy kawałki jabłek.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 60 min.

Wcześniej nagrzać piekarnik.

Po wyjęciu smarujemy ciasto podgrzaną konfiturą wymieszaną z wodą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz