Konfitura z żurawiny
Kilka dni temu trafiłam na wyprzedaży 4 opakowanie żurawiny- 2kg. Od razu pomyślałam o konfiturze. No i zrobiłam :) Pyszną i zdrową konfiturę.
Składniki:
*4 jabłko
*4 cytryny (sok, skórka z cytryny)
*ok 600 g cukru lub ksylitolu- najlepiej dodać mniej, spróbować i w razie czego dosłodzić. Ja wolę mniej słodkie.
*2szkl szklanki wody
Żurawinę myjemy i mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem/ksylitol.
W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłka, plus 1 szklanka wody.
Możemy gotować na małym ogniu ok 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę owoców, wodę i gotujemy ok 20-30 minut, aż wszystkie owoce zmiękną.
Możemy też ułatwić sobie życie i skrócić czas robienia konfitury, po prostu blenderem zmiksować najpierw połowę żurawiny z wodą, a następnie dodać resztę owoców i zmiksować na gładką papkę ;)
Część wody wyparuje i konfitura zgęstnieje. Z tej porcji wyszło mi 17 małych słoiczków.
Nalewałam do słoiczków jeszcze gotujące , zakręcałam i odwracałam. Pięknie wszystkie słoiczki złapały.
Smacznego :)
wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńI jest pyszna :)
Usuń