poniedziałek, 28 listopada 2016

Konfitura z żurawiny

Kilka dni temu trafiłam na wyprzedaży 4 opakowanie żurawiny- 2kg. Od razu pomyślałam o konfiturze. No i zrobiłam :) Pyszną i zdrową konfiturę.


Składniki: 

*2kg żurawiny świeżej


*4 jabłko 

*4 cytryny (sok, skórka z cytryny)

*ok 600 g cukru lub ksylitolu- najlepiej dodać mniej, spróbować i w razie czego dosłodzić. Ja wolę mniej słodkie.

*2szkl szklanki wody 


Żurawinę myjemy i mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem/ksylitol. 

W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłka, plus  1 szklanka wody. 
Możemy gotować na małym ogniu ok 10-15 minut. Po czym  dodajemy resztę owoców, wodę i gotujemy ok 20-30 minut, aż wszystkie owoce zmiękną.

Możemy też ułatwić sobie życie i skrócić czas robienia konfitury, po prostu blenderem zmiksować najpierw połowę żurawiny z wodą, a następnie dodać resztę owoców i zmiksować na gładką papkę ;)

Część wody wyparuje i konfitura zgęstnieje. Z tej porcji wyszło mi 17 małych słoiczków.

Nalewałam do słoiczków jeszcze gotujące , zakręcałam i odwracałam. Pięknie wszystkie słoiczki złapały. 




Smacznego :) 

2 komentarze: